StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTENIS I MARIKULTURA

Koncesije za Maribic preuzima obitelj Marina Čilića

20. ožujka 2017. - 22:51

- Ne treba gledati unatrag i baviti se nečim što je definitivno propalo. Maribic je bio ideja, pokušaj koji nije dobro završio. Tako je rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum u nastupnom razgovoru za Dubrovački vjesnik komenitirao stečaj tvrtke Maribic.
Tehnološki i poslovno-inovacijski centar za marikulturu Maribic Sveučilišta u Dubrovniku, osnovan je uz sufinanciranje Svjetske banke 2008. godine, a trebao je razvijati nove tehnologije, opremu i proizvode u akvakulturi te služiti za izobrazbu studenata i poduzetnika. Nažalost, postao je još jedan primjer lošeg javno-privatnog partnerstva.

Županijska skupština Dubrovačko neretvanska na zasjedanju u srijedu dopustila je i prijenos Maribicove koncesije na tri polja u Malostonskom zaljevu na tvrtku Nonos Dyo, a od Maribica je preostalo tek da se u stečajnom postupku rasproda imovina kako bi se namirili vjerovnici.

Ovlaštenik koncesije Maribic d.o.o. nakon sklapanja Ugovora o koncesiji nije ostvario planirane poslovne rezultate, nije mogao podmirivati obveze, račun mu je blokiran pa je 26. studenog 2014.g. otvoren stečajni postupak pred Trgovačkim sudom u Splitu. Još dvije godine ranije počeo je suradnju s tvrtkom Nonos Dyo d.o.o. za uzgoj ribe i školjaka u kojoj je Nonos Dyo uložio oko pola milijuna eura u opremu za proizvodnju, sortiranje i skladištenje ribe i školjaka. Svi se ti podaci mogu iščitati iz nalaza stečajnog upravitelja i sudskih vještaka koji su vodili do trenutka kada se Županijska skupština suglasila s prepuštanjem koncesije na tri Maribicova koncesijska područja u Malostonskom zaljevu.

Stečajni upravitelj Maribica Dragan Josip Knežević s tvrtkom Nonos Dyo sporazumno je riješio sve međusobne imovinsko pravne odnose, te zatražio od Vlade da Maribicovu koncesiju za dva polja u Malostonskom zaljevu prenese na tu tvrtku jer je trošak koncesije teretio stečajnu masu stečajnog dužnika i doveo u pitanje namirenje prvog isplatnog reda vjerovnika. Bilo je to još lani, no iako je bivša Vlada pripremila ovaj prijenos, u lipnju 2016. godine donesen je Zakon o izmjenama zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kojim je nadležnost za davanje koncesije,,u posebnim rezervatima,, dana jedinicama područne (regionalne) samouprave, odnosno, Zakonom je vratila Malostonski zaljev u nadležnost Dubrovačko neretvanske županije.

- Radi izmjena Zakona malo se sve odužilo s prijenosom koncesije. Maribic ima potraživanja radnika od oko 800 tisuća kuna koje ćemo namiriti i državu. Imamo dosta pokretnina: brodove, bazene za uzgoj ribe, opremu u laboratorijima i apartmanima... Pokretnine su isključivo Maribicovo vlasništvo, dok su nekretnine Sveučilišne. Vjerujem da imamo dovoljno imovine čijom bi prodajom mogli namiriti vjerovnike, bar po vrijednosti na papiru, no pitanje je koliko će tko ponuditi kada oglasimo prodaju. Već smo dva puta oglasili prodaju, no nije bilo zainteresiranih za opremu po vještačenoj cijeni, i sada idemo po nižoj. Sve smo podijelili u manje gospodarske cjeline kako bi i neki obrtnik ili manja firma mogli kupiti ono što ih zanima – govori stečajni upravitelj Knežević.

Dodaje kako tijekom stečajnog postupka izvrsno surađuje sa Sveučilištem i svim dosadašnjim rektorima dok je sa tvrtkom Nonos Dyo, uredna suradnja uspostavljena tek unatrag godinu dana.- S bivšim direktorom nije se moglo komunicirati – kaže stečajni upravitelj – s vlasnicima tvrtke, obitelji Čilić sada sve funkcionira. Ulaganja koja planira Nonos Dyo bit će od velikog značaja za cijelu Općinu Ston, kaže on.
U slučaju ishođenja koncesije, Nonos Dyo planira investiciju u proizvodnju ribe i školjaka predviđenu na poljima u uvala Bjejevica u iznosu od oko jedan milijun eura. Prihvatili su platiti dug za sva koncesijska polja po osnovi naknade za koncesiju od dana otvaranja stečaja nad Maribicom koji je do kraja listopada iznosio 120.322,80 kuna.

Također su i dalje spremni na surađivati sa Sveučilištem u Dubrovniku i staviti im na raspolaganje koncesijska polja za obavljanje obrazovno - istraživačke djelatnosti. Potvrdio nam je to i Vinko Čilić, član uprave tvrtke Nonos Dyo: - Suradnja sa Sveučilištem i nama je u interesu. Da koristimo nova istraživanja, ideje i pružit ćemo im svaku pomoć u korištenju opreme i prostora za rad. Preuzimamo dosta obaveza, no nadamo se da ćemo uz dobro poslovanje uspjeti za dvije-tri godine – kaže Vinko Čilić. Njihova tvrtka radila je s Maribicom samo na uzgoju kamenica, dok su imali vrlo malo uzgojenog lubina u istraživačkom centru Maribica. Sada planiraju nova uzgajališta lubina.
- Dva polja u uvali Bjejevica koja se nisu koristila planiramo opremiti za uzgajalište ribe i školjaka, pa nam tu treba znatno ulaganje i zapošljavanje novih ljudi. Naša proizvodnja na jednom polju koje smo koristili od Maribica imala je vrlo malu proizvodnju, no područje Bjejevice je puno bolje za uzgoj ribe. Tamo planiramo podignuti uzgajalište, a ovdje na Bistrini ostat će samo kamenice - kaže Čilić.


Čilići trebaju nakon suglasnosti Županijske skupštine još ispoštovati uvjete za prijenos koncesije kako bi župan stavio svoj potpis na ugovor - dostaviti ovjerene zadužnice na iznos od dvije godišnje naknade za stalni dio koncesijske naknade, u korist Dubrovačko-neretvanske županije, uplatiti ukupno dugovanje s osnova obračuna naknade za koncesiju, a koja je do 1. prosinca iznosila 32.447,45 kuna i još neke obveze koje se tiču koncesije. Dozvoljene količine uzgoja tek se trebaju utvrditi.


 

24. travanj 2024 13:01