Vijesti Turizam i gospodarstvo

NAFTNA KOMPANIJA INA

INA većinski vlasnik Energopetrola

NAFTNA KOMPANIJA INA

Nakon što je domaća naftna kompanija INA nedavno preuzela MOL-ov udio u bosanskohercegovačkom Energopetrolu, postala je vlasnik 67 posto te BiH- kompanije. Time je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, preuzela i obvezu objave ponude za preuzimanje preostalih dionica Energopetrola koje nisu u njezinom vlasništvu .

Inače, INA trenutačno ima 3.680.258 redovitih dionica Energoeptrola kojima je nominalna vrijednost 12,5 KM a ponuda o preuzimanju odnosit će se na preostalih 1.812.664 redovitih deonica, što predstavlja trećinu odnosno 33 posto ukupnog broja dionica. Zakonski, Ina je dužna ponudu o otkupu dionica uputiti svim dioničarima Energopetrola, pa i Vladi Federacije BiH koja posjeduje 22,1 posto dionica Energopetrola.

Ponuđena cijena po dionici je 2,3 KM odnosno 1,2 eura, što je samo 18,4 odsto od nominalne vrijednosti dionica. Inače, INA je za MOL-ov udio u Energopetrolu od 33,5 posto mađarskoj kompaniji platila 515.236 maraka ili samo 0,28 KM po dionici. Iz BiH- medija doznajemo kalkulaciju prema kojoij bi INA, ako bi svi dioničari pristali na objavljenu tender- ponudu, za 33 posto dionica trebala u roku 28 dana trajanja otkupa platiti oko 4,17 milijuna KM, što je nešto više od 2 miljuna eura.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije