Vijesti Turizam i gospodarstvo

U KOMORI O KVOTAMA ZAPOŠLJAVANJA STRANACA

Županijsko Gospodarsko vijeće: Nedostatak radne snage je kritičan

U KOMORI O KVOTAMA ZAPOŠLJAVANJA STRANACA

Kvote za zapošljavanje stranaca bila je glavna tema sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik koja je  održana  danas u Županijskoj komori Dubrovnik.  Usvojen je Izvještaj o radu ŽK Dubrovnik za 2016. godinu i Plan rada ŽK Dubrovnik za 2017. godinu.
Zbog kritičnog nedostatka radne snage raspravljalo se o kvotama za zapošljavanje stranaca. Prema rezultatima ankete ŽK Dubrovnik našim poduzetnicima nedostaje radne snage najviše u graditeljstvu i turističkom sektoru. Uskoro se očekuje da će Vlada prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobriti preko 5 tisuća novih dozvola za zapošljavanje stranaca.
Kako bi se dugoročno riješio problem nedostajuće kvalificirane radne snage HGK, uz potporu HOK-a započela je provedbu projekta dualnog obrazovanja koje će učenicima pružiti radno iskustvo, znanje i potrebne vještine, ali i omogućiti da budu plaćeni za ovaj rad. Dualno obrazovanje našlo je svoje mjesto i u Programu Vlade RH, a Komora se zalaže za uvođenje pilot projekta i postupno povećanje broja učenika u tom sustavu ovisno o potrebama gospodarstva, kako to postoji u Njemačkoj i Austriji.
HGK trenutno provodi projekt Cap4App koji je financiran iz EU fondova. Riječ je o prvoj fazi projekta Dualnog obrazovanja koji ima za cilj stvoriti administrativne uvjete, proceduru i program edukacije za mentore i trenere.
Prisutni su raspravljali i o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu. Kompliciranost i nestabilnost poreznog sustava jedno su od najvećih ograničenja poduzetnicima i investitorima što otežava poslovanje i koči realizaciju investicijskih projekata. Županijski ugostitelji protive se povećanju stope PDV, s obzirom da je i današnja stopa PDV-a od 13% viša od konkurentskih zemalja Mediterana. Naglašeno je da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu negativno utjecati i na poslovanje turističkih agencija s obzirom da su paket aranžmani dogovoreni već dvije godine unaprijed.

Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Otkazan nastup klape Intrade

Otkazan nastup klape Intrade
Koncert klape Intrade, koji se trebao održati u nedjelju, 26. svibnja u Mokošici, otkazuje se zbog najavljenog l...
Otkazan nastup klape Intrade