StoryEditor
Svijetcertificiranje

Zaštitne maske i testovi za koronavirus zbog nove kineske politike leže u skladištima i ne mogu stići na svoja odredišta. To posebno pogađa Ameriku

Piše PSD
19. travnja 2020. - 09:28
Str/AFP

Dok se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa, manjak zaštitne opreme kao što su medicinske maske za lice, rukavice i zaštitna odjeća i dalje muči bolnice i lokalne samouprave širom svijeta, a posebice u SAD-u gdje je broj zaraženih i oboljelih davno premašio sve psihološke granice. Većina tih predmeta nije izrađena u zemlji, a Amerika pokušava iz Kine dostaviti velike narudžbe spomenutog materijala.

No, nova kineska ograničenja izvoza onemogućila su dostavu ogromne količine zaštitnih maski i testova za koronavirus namijenjenih za američko tržište. Hitno potrebna medicinska oprema tako već neko vrijeme leži u kineskim skladištima bez mogućnosti da stigne do ustanova koje su je naručile, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na dobavljače, posrednike i američke diplomatske dopise.

Medicinska kompanija PerkinElmer iz Massachusettsa tako je na primjer naručila 1,4 milijuna testova za bolest Covid-19, no zbog novih pravila koja zahtijevaju posebno certificiranje, leže u skladište tvornice u Suzhouu u Kini.

Za časopis Journal, iz tvrtke PerkinElmer potvrdili su da su surađivali s kineskom vladom po dogovoru isporuke materijala, no roba je ipak ostala na skladištu u Kini. Isti slučaj dogodio se i tvrtki Owens & Minor Inc. iz Virginije, koja je naručila 2,4 milijuna maski, a koje su ostale zaglavljene u skladištu u Šangaju zbog situacije s izdavanjem već spomenutog certifikata. 

Nova ograničenja izvoza primijenjena su početkom travnja, a kineski su dužnosnici rekli kako su trebali osigurati da zemlja ne izvozi vitalne proizvode i osigurati kontrolu kvalitete.

- Zemlje širom svijeta u potražnji su za velikim količinama medicinske opreme što za Kinu izaziva velike napore u kontroli kvalitete i regulaciji izvoza, rekao je kineski veleposlanik u Washingtonu za časopis Journal.

Stručnjaci za javno zdravstvo naglašavaju da je temeljito i brojno testiranje na koronavirus od iznimne važnosti za njegovu prevenciju, a lokalne vlasti kažu da su problemi koje su prouzročili lanca opskrbe medicinskom opremom stali na put masovnom testiranju.

Dodatnu stvar zakomplicirala je i kritika s kojom se Kina suočila posljednjih tjedana, a radi se o kvaliteti medicinske opreme koju proizvode i izvoze. Primjerice, brojne su se europske zemlje žalile da setovi za testiranje koronavirusa koji su isporučeni iz Kine nisu točni, a Kina je kao odgovor na takve žalbe naložila da proizvođači od sada uz proizvode moraju imati i odgovarajuće certifikate.

Izdavanje tih certifikata, dodatno usporava proizvodnju pa i samu mogućnost dostave naručenih materijala, no postavlja se pitanje - može li se adekvatna oprema ipak pravovremeno dostaviti u područja u kojima je prijeko potrebna i odakle je u konačnici i naručena, te što će biti produkt svog tog čekanja.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je upozorio Kinu da bi mogla snositi posljedice jer je možda "svjesno odgovorna" za pandemiju koronavirusa, prenosi HINA.

- Mogla je pandemija biti zaustavljena u Kini prije nego što je počela, a nije, i sada cijeli svijet pati zbog nje, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

- Ako je to bila pogreška - pogreška je pogreška. Ali ako su svjesno odgovorni, smatram da onda svakako treba biti posljedica, dodao je Trump.

Američki predsjednik nije pojasnio koje će korake SAD poduzeti, no rekao je rekao da su Kinezi bili "zbunjeni" te da je pitanje je li koronavirus "pogreška koja je izmakla kontroli ili je to učinjeno namjerno".

- Postoji značajna razlika između ta dva 'scenarija', kazao je.

Trump i drugi visoki američki dužnosnici optužili su Kinu zbog netransparentnosti u pogledu izbijanja epidemije krajem prošle godine u Wuhanu, a ovoga je tjedna Trump obustavio američke uplate Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), optuživši ju da je "sinocentrična". Prošloga mjeseca Tajvan je objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka. Također, mnogi su izrazili sumnju u službene kineske brojke, a kineske vlasti u Wuhanu u petak su objavile da je broj umrlih u Wuhanu za 50 posto veći, dok Kina asimptomatske osobe, koje potvrđeno imaju koronavirus, ne ubraja u službeni broj oboljelih.

Trump je prvotno hvalio kineski odgovor na epidemiju koronavirusa, da bi ga nakon nekog vremena prozvao "kineskim virusom", dok je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova objavio da su američki vojnici proširili koronavirus u Kinu.

Trumpovi kritičari u SAD-u priznaju da je Kina loše postupala prilikom izbijanja epidemije te da treba razjasniti što se uistinu dogodilo, ali kažu da Trump koristi pogreške Pekinga kako bi skrenuo pažnju, budući da je sam loše odgovorio na krizu te tvrde da želi iskoristiti protukinesko raspoloženje kod nekih glasača kako bi pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

Podsjetimo, Trump je početkom ožujka usporedio Covid-19 sa sezonskom gripom.

Usprkos žestokoj retorici s obje strane, SAD uvelike ovisi o Kini za uvoz zaštitne opreme protiv koronavirusa, a Trump također želi održati teško ugovoreni trgovinski sporazum.

S više od 735.000 oboljelih od bolesti Covid-19 i gotovo 39.000 tisuća preminulih, SAD ima daleko najviše potvrđenih slučajeva zaraze kao i smrtnih slučajeva.
U svijetu je ukupno oboljelih od koronavirusa više od 2,3 milijuna ljudi, a preminulo je više od 160 tisuća osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 04:25