StoryEditorOCM
Svijetrat u ukrajini

Ukrajinci pokrenuli kontraofenzivu, ali trpe neočekivano velike gubitke; ‘Imamo dokaz da su Rusi raznijeli branu‘

Piše vijesti sd
9. lipnja 2023. - 12:07

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska skupina" raznijela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini.

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i uzrokovalo ekološku pustoš.

Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je audio zapis navodnog razgovora od jedne i pol minute na svom Telegram kanalu. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku, prenosi Jutarnji list.

"Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali", rekao je.

SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i "ekocid".

"Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje", priopćio je SBU.

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Inače, ukrajinske zračne snage objavile su da su tijekom noći oborile četiri krstareće rakete i deset napadačkih dronova. Usred teških borbi u istočnoj Ukrajini, Zelenski je svojim pozdravljanjem vojnih "rezultata" dao prvi javni komentar onoga što se čini kao početak dugo očekivane ukrajinske protuofenzive, navodi Times. Zelenski je spomenuo i druga područja u Donjecku gdje se vode borbe, ali je rekao da neće iznositi detalje.

Ukrajinci ponavljaju da neće biti objavljeno kada je započela protuofenziva, ali su ipak priznali da su bili u ofenzivi oko Bahmuta, gdje su se vodile najžešće borbe tijekom zimske faze stagnacije borbi.

Ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i opremi jer su naišle na veći od očekivanog otpor ruskih snaga u svom prvom pokušaju probijanja ruskih linija na istoku zemlje posljednjih dana, izjavila su dva visoka američka dužnosnika za CNN.

Jedan američki dužnosnik opisao je gubitke, koji uključuju i američka oklopna vozila MRAP, kao "značajne".

Ukrajinske snage uspjele su probiti dio ruskih snaga na istoku oko Bahmuta, međutim, ruske snage, naoružane protutenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružile su "čvrst otpor", sa svojim snagama ukopanim u obrambene linije koje su u nekim područjima duboke nekoliko slojeva i obilježene minskim poljima.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Američki i zapadni dužnosnici mjesecima su se pripremali za protuofenzivu, pokušavajući ojačati obranu Ukrajine prije njezina početka. Ovaj tjedan, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da se ofenziva "odvija u nekoliko smjerova".

“Ne radi se samo o Bahmutu. Ofenziva se odvija u nekoliko smjerova. Sretni smo zbog svakog metra. Danas je uspješan dan za naše snage”, rekla je Maliar.

Oba američka dužnosnika kažu da se ne očekuje da će gubici utjecati na već planiranu ukrajinsku protuofenzivu. Kažu da su očekivali da će protuofenziva dovesti u opasnost ukrajinsko osoblje i opremu, uključujući i sustave koje isporučuje Zapad.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je u srijedu da je ukrajinska ofenziva u blizini Bahmuta "spriječena".

“Oružane snage Ukrajine, koje nisu uspjele postići ofenzivne ciljeve, pretrpjele su značajne gubitke u smjeru južnog Donjecka u pokušaju lomljenja obrane ruskih trupa u smjeru Donjecka blizu Artjomovska (Bahmut)”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Napad neprijateljske oklopne skupine naoružan tehnikom zapadnjačke proizvodnje je osujećen. Neprijatelj je uništen", poručuju iz ruskog ministarstva obrane.

image
Handout/Afp

CNN ističe kako Moskva često napuhava tvrdnje o ukrajinskim gubicima na bojnom polju. No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je priznao da će protuofenziva biti teška za Ukrajinu, rekavši za Wall Street Journal da će "veliki broj vojnika umrijeti" dok kijevske kopnene snage budu napredovale.

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski poručio je u video obraćanju 8. lipnja da se u ukrajinskoj oblasti Donjeck vode intenzivne borbe.

- U tijeku su brutalne borbe, ali vidimo rezultate. Bahmut - bravo! Korak po korak. Zahvaljujem svakom našem borcu, rekao je Zelenski ukazujući da Ukrajina možda osvaja teritorij u regiji Donjeck, čiji je veliki dio okupirala Rusija.

Predsjednik je također rekao da je u "stalnoj komunikaciji s vojskom", piše Jutarnji list.

Nakon objave Zelenskog od 3. lipnja da je Ukrajina "spremna" za protuofenzivu, zapadni mediji izvijestili su 8. lipnja, pozivajući se na ukrajinske dužnosnike, da je Ukrajina započela ofenzivne operacije u jugoistočnoj Ukrajini.

image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:18