StoryEditor
Svijetpred sjedištem u Bruxellesu nastavljeni sukobi

U prosvjedima protiv NATO-a uhićeno 500 osoba

Piše PSD.
22. ožujka 2008. - 23:25

Prosvjednici su se sukobili sa policijom / AFP
Belgijska je policija u subotu uhitila gotovo 500 prosvjednika protiv NATO-a, koji su pokušali ući u kompleks sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu, prenijeli su svjetski mediji.

Glasnogovornik policije objasnio je kako su prosvjednici, od kojih su neki uspjeli ući u ograđeni prostor sjedišta NATO-a, najprije odvedeni s mjesta događaja, potom prebačeni u policijsku postaju gdje su zabilježeni njihovi osobni podaci, a potom su pušteni, izvijestila je agencija Belga. U ograđeni prostor je uspjelo ući između 50 i 70 prosvjednika.

Prosvjed u kojem su sudjelovali pojedinci iz 17 zemalja, uglavnom članica NATO-a, ali i nečlanica poput Hrvatske, sazvala je belgijska mirovna inicijativa Vredesactie (na nizozemskom: Akcija za mir) pod sloganom "NATO - igra je gotova", nastojeći potaknuti raspravu o ulozi Saveza u svijetu. Organizatori i policija ocijenili su da se prosvjedima odazvalo oko 1.000 demonstranata.

- NATO je relikt Hladnoga rata - rekao je glasnogovornik Vredesactiea Hans Lammerant, pozivajući na smanjenje broja NATO-ovih vojnih snaga u kriznim područjima u svijetu, uoči održavanja summita Saveza u Bukureštu.

- Oni će na tom summitu predstaviti novi strateški koncept za 60. godišnjicu postojanja Saveza koja će se obilježiti dogodine - rekao je Lammerant za dpa, predbacujući NATO-u da je tek instrument američke politike u Iraku i u Afganistanu.

Osim državljana zemalja članica Saveza, poput predstavnika Francuske, Grčke, Njemačke i drugih zemalja članica, među prosvjednicima je, prenosi France presse, bilo i Hrvata.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 20:08