StoryEditor
SvijetDodatni testovi

U Kini počeli s korištenjem analnih briseva za detektiranje koronavirusa, primjenjuju se kod ‘ključnih‘ skupina: na ovaj način nema lažno negativnih

27. siječnja 2021. - 18:21
AFP

Neki kineski gradovi koriste uzorke iz anusa za detektiranje potencijalnih zaraza koronavirusom, dok Kina nastoji otkriti sve zaražene u regionalnim žarištima uoči lunarnih novogodišnjih praznika.

Muškarcu (52) iz Weinana u sjevernoj pokrajini Shaanxi uzet je bris grla nakon što je razvio simptome kašlja i gubitka apetita, a rezultati na koronavirus bili su negativni. No bio je pozitivan na uzetim brisevima iz nosa i anusa, rekao je gradski dužnosnik u srijedu. 

Osoba, koja je bila na medicinskom promatranju kao bliski kontakt drugog prijenosnika ranije ovog mjeseca, tada je potvrđena kao covid pacijent, rekao je dužnosnik na konferenciji za medije. 

Analni brisevi zahtijevaju umetanje pamučnog štapića tri do pet centimetara u anus kojeg potom treba nježno okretati. Prošli tjedan je pekinški dužnosnik rekao da su analni brisevi uzeti više od 1000 učitelja, članova osoblja i učenika u osnovnoj školi u tom gradu nakon što je zabilježen slučaj koronavirusa. Također su im uzeli briseve iz nosa i grla. 

Dodatnim testovima pomoću briseva iz analnih otvora mogu se izbjeći lažno negativni nalazi jer tragovi virusa u uzorcima fekalija ostaju uočljiviji dulji period nego što je to slučaj s respiratornim brisevima, rekao je Li Tongzeng, liječnik za respiratorne i zarazne bolesti za kinesku državnu televiziju prošli tjedan. Dodao je da su takvi uzorci nužni samo za ključne skupine ljudi, poput onih koji su u karanteni.  

Testiranje stolice može biti učinkovitije nego respiratorni testovi na koronavirus kod djece i novorođenčadi jer oni imaju veću prisutnost virusa u stolici nego odrasli, objavili su prošle godine istraživači s kineskog sveučilišta u Hong Kongu (CUHK). 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 23:09