StoryEditorOCM
Svijetbelgorod u plamenu

Pogranični dijelovi Rusije opet u plamenu! Moskva krivi Ukrajince, iako joj prijete i naoružani ruski disidenti

Piše vijesti sd
1. lipnja 2023. - 15:48

Situacija u ruskoj regiji Belgorod sve je napetija. Ujutro su stizala izvješća o granatiranju obližnjeg grada Šebekino, a tijekom jutra drama se, čini se, nastavila. Tamošnji guverner rekao da je najmanje osmero osoba ozlijeđeno, a snimke otkrivaju kako je nekoliko zgrada u potpunosti uništeno i zapaljeno.

Moskva je, po običaju, za granatiranje optužila ukrajinske teroriste, dok Kijev odbacuje krivnju i prste krivice upućuje prema ruskim partizanima.

- Oružane snage Ukrajine kontinuirano granatiraju okrug Šebekino - rekao je Vjačeslav Gladkov.

Kremlj je otišao tako daleko da je optužio ukrajinske postrojbe da su u 3 ujutro tenkovima pokušale probiti granicu.

- Odbili smo tri napada ukrajinskih terorističkih grupa. Potjerali smo ih natrag u Ukrajinu, a njihovi gubici bili su značajni - rekli su u ruskom ministarstvu obrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin informiran o situaciji u Belgorodu.

Legija Sloboda za Rusiju, ruski disidenti koji su iz Ukrajine nedavno upali u pograničnu rusku regiju Belgorod, objavila je video u kojem kaže da se njezini borci nalaze blizu ruske granice.

- Uskoro ćemo ući u ruski teritorij kako bismo na njega donijeli slobodu, mir i spokoj. Grajvoron je samo početak. Zahvaljujući kukavičkom ponašanju vojnih šakala Vladimira Putina, dobili smo dosta trofeja te možemo naoružati još naših boraca - rekao je jedan od članova Legije.

- Oslobodit ćemo cijelu Rusiju, od Belgoroda do Vladivostoka, kako bi se u Moskvi vijorila miroljubila bijelo-plavo-bijela zastava.

Politički predstavnik Legije Ilja Ponomarev, ruski političar i jedini parlamentarac koji je 2014. godine glasao protiv aneksije, rekao je za poljsku televizijsku postaju TVP World da u spomenutom desantu nisu sudjelovali ukrajinski vojnici te da su napad izveli isključivo Rusi.

Ponomarev je rekao da je Putinov režim slab te da se nitko za njega ne želi boriti. The Moscow Times piše da Legija trenutno broji između nekoliko stotina i 1000 vojnika.

Ponomarev je u razgovoru za France 24 rekao da Legija tijekom akcije u Belgorodskoj oblasti nije izgubila niti jednog vojnika. Dodao je da su ukrajinske snage Legiji dopustile da odrade upad u Belgorodsku oblast te da je Legija dio ukrajinske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:43