StoryEditor
SvijetNovi šok

Njemačka crkva superbogata imovinom, sve siromašnija vjernicima: u godini dana ‘ispisalo se‘ 272 tisuće ljudi!

1. srpnja 2020. - 21:52
AFP

Crkva u Njemačkoj doživjela je još jedan šok koji je snažno odjeknuo među katolicima u svijetu, čiji se broj konstantno povećava: u prošloj godini napustio ju je rekordan broj vjernika, njih 272.771, što je porast od 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je Crkvu napustilo 218.078 ljudi.

U Njemačkoj je 2018. godine bilo 23 milijuna katolika, prošle godine ih je registrirano 22,6 milijuna, a broj "aktivnih katolika", koji su redovito dolazili na euharistijska slavlja i vodili sakramentalni život, prošle je godine također pao na najnižu razinu, od tek 9,1 posto.

Od 1990. godine iz Katoličke crkve u Njemačkoj "ispisalo se" ogromnih 2,6 milijuna ljudi, što ipak nije opći trend, naime broj katolika u svijetu je od 2010. do 2017. porastao za 9,8 posto, s oko 1,196 milijardi na više od 1,3 milijarde u 2017. godini.

Nijemci izlaze i iz svoje tradicionalne Evangeličke crkve, koja okuplja dvadeset protestantskih zajednica: u godinu dana izgubili su čak 440 tisuća vjernika.

Biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, izjavio je kako se ova brojka ne da uljepšati.

– Naravno da je ovaj pad povezan s posljedicama demografije, ali on ponajprije pokazuje da, usprkos našim konkretnim pastoralnim i društvenim djelovanjima, više ne možemo motivirati velik broj ljudi za crkveni život – priznao je biskup Bätzing.
Njemački mediji navode kako kršćani napuštaju vjerske zajednice kako bi izbjegli plaćanje crkvenog poreza, koji iznosi između osam i devet posto od poreza na dohodak, a takvim vjernicima više nije dopušteno primanje sakramenata.

Milijarde eura prihoda

Katolička crkva u Njemačkoj, premda u stalnom padu po broju vjernika, još uvijek je najbogatija na svijetu (uz sjevernoameričku) i svojim sredstvima putem Caritasa financira velike humanitarne projekte opće Crkve, posebno u siromašnim zemljama Afrike, Latinske Amerike i Azije, a valja podsjetiti kako je u vrijeme komunizma, dok ovdašnja Crkva nije imala "ni za papar", financijski poduprla izgradnju splitske konkatedrale svetog Petra, a devedesetih godina, u poraću, i velike crkve sv. Liberana na Mejašima.

Velika sredstva koja prikupi, mora se priznati, i velikodušno dijeli s onima koji nemaju, no nerazmjer bogatstva i nezainteresiranosti vlastitih vjernika je uočljiv iz aviona, riječ je o jazu velikom kao provalija.

Godine 2016. Njemačka katolička crkva od je poreza primila 6,15, a Protestantska crkva 5,45 milijardi eura, te 538 milijuna eura državnih sredstava. Katolička crkva je i drugi najveći poslodavac u zemlji, odmah nakon njemačke vlade.

Preko svojih redova Katolička crkva upravlja trećinom bolnica u Njemačkoj, s čak 165 tisuća zaposlenika. I imovina njemačkih (nad)biskupija je također nevjerojatna za prilike u drugim zemljama: nadbiskupija Köln objavila kako je "teška" oko 3,3 milijarde eura, nadbiskupija München-Freisinga je još i "jača" s 5,5 milijardi eura, a Padeborn upravlja s 4,1 milijardom eura.

Nedostatak Duha

– Crkva u Njemačkoj vrhunski je organizirana. Ali iza struktura, postoji li i odgovarajuća duhovna snaga, snaga vjere u živoga Boga? Moramo iskreno priznati da imamo više nego dovoljno što se tiče strukturalnog dijela, ali ne i dovoljno onog dijela koji dolazi od Duha. Ja bih dodao: stvarna kriza s kojom se suočava Crkva u zapadnom svijetu kriza je vjere. Ako ne nađemo način iskrene obnove naše vjere, sve će strukturne reforme ostati neučinkovite – upozorio je papa emeritus Benedikt XVI.

Katolička crkva u Njemačkoj nastoji se izvući iz krize nalazeći razloge za smanjenje broja vjernika u seksualnim skandalima koji su je potresali, ali i u tradicionalizmu opće Crkve, poput odbijanja ređenja žena ili pravila celibata za svećenike.

Tako je prošle godine organiziran tzv. Sinodalni put, institucija nepoznata univerzalnoj Crkvi koja je namjeravala sebi uzeti za pravo da donosi smjernice koje se razlikuju od propisa koji vrijede za ostatak Katoličke crkve, čime bi napravili prvi korak k stvaranju nacionalne katoličke crkve u Njemačkoj, što je u katoličkoj praksi nezamislivo i sličnije protestantskoj organizaciji.

Izdvojeno

21. srpanj 2020 13:11