StoryEditor
SvijetBivši izaslanik SAD-a za Balkan i arhitekt daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH analizira situaciju u regiji

Holbrooke: Srbija, osim Kosova, na skorim izborima može izgubiti i Europu

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 13:09

Bivši izaslanik SAD-a za Balkan i arhitekt daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH Richard Holbrooke rekao je, u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od utorka, kako su skori izbori važni prvenstveno za građane Srbije, a ne za političare te kako Srbija, osim Kosova, sada može "izgubiti i Europu".

- Predstojeći izbori važni su prvenstveno za građane Srbije, a ne za političare i ono će biti samo prividno izbori između Kosova i Europe. Kosovo je nepovratno izgubljeno, a (Srbija) sada može nepovratno izgubiti i Europu - kazao je Holbrooke.

- Riječ je o strateškim važnim izborima, jer će na njima biti odlučeno ide li Srbija prema Europi i hoće li otvoriti vrata budućnosti za svoju djecu i unuke, za efikasnije gospodarstvo, europske vrijednosti, ili će biti izolirani otok u Europi -  naglasio je on.

staknuo je kako je "priča o statusu Kosova za SAD završena priznavanjem njegove neovisnosti". Holbrooke je također rekao da se "politika SAD prema Srbiji neće se promijeniti, bez obzira na to tko dođe u Bijelu kuću početkom 2009. godine".

- Nikakve revizije pozicije SAD nisu moguće i to znaju svi. Srbija i Kosovo će, prije ili kasnije, morati početi surađivati, prije svega na gospodarskom planu, jer je to prirodna stvar i pitanje je samo vremena kada će se stvari normalizirati", kazao je Holbrooke.

Na pitanje o tome bi li podjela Kosova bila dobro rješenje, odgovorio je da je (rijeka) "Ibar danas najeksplozivnija točka u Europi" i da je Amerika očekivala probleme na sjeveru Kosova "pogotovu kada smo shvatili da Rusi neće voditi umjerenu politiku oko Kosova".

Na pitanje hoće li proglašenje kosovske neovisnosti utjecati na BiH, američki diplomat je rekao da je Republika Srpska dio BiH i da "Daytonski sporazum jasno kaže da nema pravo na secesiju".

-Neka se Dodik drži (Daytonskog) sporazuma i nema problema ni za BiH, ni za Republiku Srpsku, mada bih ja volio da se izbriše riječ 'Republika', dovoljno je 'Srpska'  - odgovorio je Holbrooke.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 02:11