StoryEditorOCM
Svijet‘KRAJ DEMOKRACIJE‘

Europi se diže kosa na glavi: Usred Putinova rata, Bruxelles ulazi u obračun s novom silom!

Piše Željko Trkanjec/JL
30. svibnja 2023. - 17:48

Sjajna je bila karikatura prije nekoliko godina u kojoj Donald Duck (Pajo Patak) sjedi za šankom i tugaljivo priča kako su bila lijepa vremena kad je on bio jedini Donald - piše Željko Trkanjec za Jutarnji list.

Išlo je to tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čiju pobjedu mnogi nisu željeli. Postoji još jedan politički važan Donald, Tusk, u Poljskoj. Njegovu pobjedu na izborima u listopadu također neki ne žele, pa su odlučili poduzeti sve što treba da ga u tome spriječe.

Jarosław Kaczyński, lider vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), poznati ljubitelj mačaka, godinama je optuživao Tuska da tolerira ruski utjecaj: Tusk je bio premijer od 2007. do 2014. godine. Nakon toga je bio na čelu Europskog vijeća, pa je vodio Europsku pučku stranku (HDZ je član), a onda se vratio kući, stao na čelo Građanske platforme (PO) u nadi da ju odvede do izborne pobjede i svrgne PiS nakon osam godina vlasti.

Donji dom poljskog parlamenta u petak, 26. svibnja donio je zakon o osnivanju povjerenstva za ispitivanje ruskog utjecaja u zemlji, tijesnom većinom, nakon što je Senat odbacio prijedlog. U ponedjeljak je predsjednik Andrzej Duda potvrdio zakon, navodeći kako se nada "da će parlament odgovorno izabrati članove povjerenstva".

Tusk: Namjera je moja eliminacija

Cijela oporba - ljevica, centar pa čak i krajnja desnica - jednoglasno je objavila da neće sudjelovati u radu povjerenstva koje označava "kraj demokracije" u Poljskoj i gura zemlju u "građanski rat", rekao je Szymon Hołownia, predsjednik centrističke stranke Poljska 2050, prenosi AFP. Oporbeni političari su zakon nazvali "Lex Tusk" i tvrde da mu je cilj ukloniti lidera PO s političke scene prije izbora. Tusk je u petak i sam rekao kako smatra da je namjera povjerenstva njegova "eliminacija". "Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savjesti... trebao bi strahovati", rekao je glasnogovornik PiS-a Rafał Bochenek, prenosi francuska agencija.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki (bio je Tuskov savjetnik neko vrijeme) imenovat će šefa povjerenstva čiji članovi ne snose nikakvu odgovornost za svoje odluke. Povjerenstvo, devet članova koje će izabrati donji dom parlamenta kojim dominira populistički nacionalistički tabor, moći će odlučivati o tome jesu li politički čelnici zemlje pali pod ruski utjecaj u razdoblju od 2007. do 2022. i osuditi ih, bez učinkovite sudske kontrole, upozoravaju promatrači.

Kritičari tvrde da se uspostavom novog tijela krše ustavna načela odvojenosti političke i sudbene vlasti. Prema zakonu, političaru koji bude proglašen krivim može se izreći 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim financijama i povjerljivim podacima, kako bi se "spriječilo da ponovno djeluje pod ruskim utjecajem na štetu interesa Republike Poljske".

Plan je više nego razvidan - u jeku predizborne kampanje, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, lidera opozicijske stranke istraživati zbog veza s Rusijom. Sasvim sigurno će dio biračkog tijela, oni neopredijeljeni, uzeti u obzir tu činjenicu. Prema anketama PiS vodi, ali mu je koalicijski potencijal slab, pa želi što više oslabiti PO kako bi mogao s malim strankama formirati vladu.

Zabrinutost u Bruxellesu i Washingtonu

Vladajući PiS kaže da je liberalna oporbena stranka PO dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi te stranke bili pod utjecajem Moskve. Iako je kupovina energenta iz Rusije nastavljena i dolaskom PiS-a na vlast.

Osobito je interesantna najava predsjednika Dude, izabranog podrškom PiS-a, da će tražiti da premijer Morawiecki Europskom vijeću predloži osnivanje istražnog povjerenstva o ruskom utjecaju "na europskoj razini". Iako se može očekivati negativna reakcija Bruxellesa na zakon koji ograničava djelovanje opozicije i koji će dodatno otežati odnose s Varšavom zategnute zbog odnosa PiS-a prema vladavini prava.

"Američka vlada dijeli zabrinutost zbog zakona koji bi, kako se čini, mogao negativno utjecati na sposobnost birača da glasaju za kandidate po svom izboru izvan jasno definiranog procesa na neovisnim sudovima", izjavio je američki ambasador u Poljskoj Mark Brzezinski na javnoj televiziji  - piše Željko Trkanjec za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:49