StoryEditor
SvijetBIZARNE INAUGURACIJE

Eisenhowera kauboj je ‘ukrotio‘ lasom, a William Henry Harrison, koji je održao svečani govor na ekstremnoj hladnoći, umro je samo mjesec dana poslije

Piše PSD
21. siječnja 2021. - 23:59
Patrick T. Fallon/AFP

Bila je to inauguracija kao ni jedna dosad. U jeku pandemije koja je Amerikance koštala više života nego Drugi svjetski rat, na svečanosti održanoj bez prisustva građana i uz neviđene mjere sigurnosti, Joe Biden postao je 46. predsjednik SAD-a.

Trump joj nije prisustvovao, nije prvi koji to nije napravio. Toga se dosjetio John Adam, koji je 1801. izbjegao susret s novim predsjednikom Thomasom Jeffersonom. Osam sati prije inauguracije napustivši Washington i zaputivši se na obiteljsku farmu u Massachusetts.

Svečane prisege nisu se uvijek održavale u Washingtonu. George Washington imao je dvije: jednu 1789. u New Yorku, na balkonu gradske vijećnice, kada je morao posuditi novce da si plati put, a drugu 1793. u Kongresnoj dvorani u Philadelphiji, koja je tada bila glavni grad tek nastale konfederacije država. 

Ni 20. siječnja nije oduvijek bio datum predodređen za održavanje predsjedničkih inauguracija. Ta je praksa uvedena tek 1937., u drugom mandatu Franklina D. Roosevelta.

Barack Obama je 2009. okupio rekordnih 1,8 milijuna ljudi!

Još se uvijek sa sigurnošću ne zna tko je dodao spominjanje Boga u predsjedničku prisegu. Dio povjesničara tvrdi da je George Washington započeo s tom tradicijom, dodavši na kraju prisege rečenicu “Tako mi Bog pomogao”. 

Amerikanci ne bi bili Amerikanci da sve ne pretvore u show. Jedan od najneobičnijih zbio se na svečanosti kojim je Dwight D. Eisenhower 1953. započeo svoj mandat. Kauboj na konju, u kompletnoj opremi, bacio je laso na novoizabranog predsjednika.

Inauguracije nisu za svakog prošle dobro. Williama Henryja Harrisona pratio je glas da ga je 1841. sahranio dug govor na hladnoći. Zaradivši upalu pluća od koje je i preminuo samo trideset dana kasnije.

Na inauguraciji Ulyssesa S. Granta bilo je, pak, toliko hladno da se smrznuo i šampanjac pripremljen za uzvanike. Kao i stotine kanarinaca, koji su na inauguraciji trebali biti pušteni iz kaveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 10:12