StoryEditor

Eagleburger: Čeka nas rat za Veliku Albaniju

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 16:55

Nekadašnji američki državni sekretar za vrijeme Georgea Busha starijeg, i veleposlanik u Beogradu Lawrence Sidney Eagleburger (78) ocijenio je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "greškom" koje vodi u novi rat.

- Kosovo nikada neće osigurati ekonomski opstanak, te će pokušati privući Albance iz Makedonije i Grčke, što će uroditi sukobima sa tim zemljama, rekao je Eagleburger u razgovoru za Glasu javnosti.

On je istakao da će u jednom trenutku biti aktiviran pokret za Veliku Albaniju i stvoreni ozbiljni problemi u tom dijelu svijeta, pa je stoga proglašenje Kosova nezavisnim velika pogreška.

- Slažem se da su Milošević i Srbija radili neke strašne stvari, ali ne mislim da ćete naći rješenje za to tako što ćete proglasiti nezavisnost Kosova. Jer, evo sada vidimo da to neće zaustaviti borbe, nego ih samo pogoršati, rekao je Eagleburger, dodajući kako će "ono što je rađeno da bi Kosovo dobilo nezavisnost  ništa drugo nego jamstvo novih sukoba u budućnosti između Srbije i Kosova, a možda i Albanije".

Nekadašnji američki državni sekretar je ocijenio da bi "mnogo bolje rešenje bilo da su države, umjesto pune nezavisnosti, podržale polunezavisnost, jer je, sa stanovišta međunarodnog prava, nezavisnost pogreška".

Na kraju je  Eagleburger iznenadio i sugovornika tvrdnjom kako u sadašnjoj situaciji Srbija ipak treba priznati kosovsku nezavisnost, jer sada Srbija "nema alternativu", navodi se u razgovoru za Glas javnosti.

                                                                                                                                     EPEHA

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 11:42