StoryEditorOCM
SvijetUHIDBENI NALOG

‘Drži se dalje ili ćemo te morati uhititi!‘ Čini se da će Putin moći sudjelovati na sastanku BRICS-a samo ovako...

Piše VIJESTI SD
2. svibnja 2023. - 14:12

Južna Afrika će pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina da sudjeluje na sastanku BRICS-a u njihovoj zemlji preko Zooma, nikako ne osobno, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje - javlja Sunday Times.

Pretorija je zatražila pravni savet o svojim obvezama da uhiti ruskog lidera, kojeg je sud u Haagu optužio za ratne zločine, dođe li osobno na skup pet zemalja - Brazila, Rusije, Indije, Kine i domaćina, Južne Afrike.

Naime, Južna Afrika je jedna od zemalja koje su potpisale Rimski statut, koji je obavezuje na poštivanje odluke Međunarodnog kaznenog suda (ICT).

Predsjednik Južne Afrike je stoga prošlog tjedna imenovao posebnu vladinu komisiju na čelu sa potpredsjednikom zemlje, koja bi trebalo  sagledati opcije djelovanja njihove vlasti u ovom slučaju.

Prema izvoru "Sunday Timesa", čini se da komisija neće moći da pronaći druge opcije osim Putinovog sudjelovanja isključivo putem video-konferencije iz Moskve. U suprotnom, morat će ga uhititi.

Južnoafrički dužnosnici su potvrdili da Pretorija o tome pregovara sa Moskvom.

image
Alexey Danichev/Afp

Inače, predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa izjavio je nedavno da je vladajuća partija njegove zemlje, Afrički nacionalni kongres, odlučila da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda, koji je prošlog mjeseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika.

Ovo nije prvi pokušaj Južne Afrike da napusti sud u Haagu. Pokušali su to uraditi još 2016., nakon što je ta država ignorirala nalog za uhićenje bivšeg sudanskog predsednika iz 2015. godine.

Međutim, nakon što je ta vijest privukla veliku pažnju, stigao je demantij u kojem je navedeno da "Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta".

U ožujku je Međunarodni kazneni sud izdao potjernicu za Vladimirom Putinom, proglasivši ga krivim za nezakonitu deportaciju tisuća dece iz Ukrajine. To znači da bi mogao da biti uhićen ode li u bilo koju zemlju članicu Međunarodnog kaznenog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 00:13