StoryEditorOCM
Svijetporozno carstvo

Dronovi su nedavno u Moskvi zapravo napali domove ruskih obavještajaca. Poruka Putinovim špijunima: znamo gdje spavate

Piše D. K.
7. lipnja 2023. - 17:43

    Čini se da je prošlotjedni napad dronovima u Moskvi bio usmjeren na domove časnika ruske obavještajne službe, objavila je američka tv-kuća NBC News. Njihovi izvori iz američke vlade i Kongresa tvrde da taj napad na elitna moskovska predgrađa poput Rubljovke nije bio slučajan i da je zapravo ciljao obiteljske rezidencije ruskih obavještajnih časnika.

    Kao što je poznato, više dronova natovarenih eksplozivima uspjelo je nedavno proći gustu mrežu ruske protuzračne obrane i aterirati na nekoliko elitnih lokacija u Moskvi. Najmanje jedna od stambenih zgrada pogođenih u napadima bespilotnim letjelicama povezana je s ruskim SVR-om, službom vanjskih obavještajnih poslova, zaključuju u Strider Technologiesu, američkom startupu za strateška pitanja.

image

Moskovski policajac: Dalje nećeš moći!

Kirill Kudryavtsev/Afp

     Vanjska obavještajna služba SVR (Slúžba vnéšnej razvédki Rossijske Federacii)  dio je ruske obavještajne strukture odgovoran za operacije u inozemstvu. SVR je osnovana kao nasljednik Prve glavne uprave KGB-a i sjedište joj je u moskovskom okrugu Jasenovo. Zanimljivo je da nedavni napad borbenim dronovima nije udario na službena sjedišta ove obavještajne agencije, nego na kućne adrese njezinih oficira. Poruka je više nego jasna: znamo gdje spavate i gdje vam spavaju obitelji. 

     Prema analizi američkog Strider Global Intelligencea, najmanje jedna od napadnutih zgrada u Moskvi je u vlasništvu ruske organizacije na državnom proračunu koja ima ugovore s postrojbom za koju se zna da je paravan za vanjsku obavještajnu službu. Nije jasno je li neka od oštećenih moskovskih fasada na objavljenim slikama pripada domu nekoga od časnika SVR-a i je li netko od pripadnika ruske obavještajne službe u ovim napadima ozlijeđen.

image

Rubljovka, stanište režimske ruske elite

Evgenii Bugubaev/Anadolu Agency Via Afp

    "Ovo nije bio slučajni napad na bogato predgrađe", izjavio je Eric Levesque, glavni direktor i suosnivač američkog Strider Technologiesa. Ovaj udar, po njemu, predstavlja samu srž psihološkog rata između Rusije i Ukrajine. Po prvi put su ubojiti dronovi preko granice dospjeli do moskovskih četvrti, i to ne bilo kojih nego onih u kojima žive obitelji ruskih obavještajaca.

     Ruske vlasti odmah su okrivile Ukrajinu za sporne napade bespilotnim letjelicama, a Ukrajina je službeno zanijekala bilo kakvu ulogu u napadu. Napadi dronovima na Moskvu prilično su osramotili Putinovu vladu, pa su proratni ruski blogeri oštro kritizirali Kremlj. Šef privatne plaćeničke Wagner grupe  Jevgenij Prigožin jedva je dočekao još jednom optužiti ruske vojne čelnike za nesposobnost, tereteći ih da nisu uspjeli obraniti zemlju od bespilotnih letjelica.

image

Istražitelji analiziraju napad na Moskvu

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

     Napadi bespilotnim letjelicama na rusko tlo otvorili su niz teških pitanja i za Bidenovu administraciju koja je od početka tvrdila da ne želi da se oružje koje je Kijevu osigurao Washington koristi u sabotažnim operacijama unutar same Rusije. Nije, doduše, uopće poznato kojim je tipovima dronova izveden nedavni moskovski napad: analitičari na zapadu su sugerirali da je prodor do Moskve uspio zahvaljujući posebnom tipu novog dalekometnog drona za koji se sumnja da ga samostalno razvija Ukrajina. Riječ je o modelu Bober (Dabar), s dometom od čak tisuću kilometara. Bober navodno nije proizvod ukrajinske vojne industrije, nego privatno financiran projekt o čijim se tehničkim podacima jako malo zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:24