StoryEditor
Svijetflorida prednjači

Broj slučajeva koronavirusa u SAD-u oborio rekord skočivši u danu na gotovo 55 tisuća, a Trump ponovno visoke brojke pravda testiranjem

3. srpnja 2020. - 09:36
AFP

Sjedinjene Države u četvrtak su brojale gotovo 55 tisuća novih slučajeva Covida-19, što je najveći dnevni porast koji je ikada zabilježila ijedna država.

Zbog naglog porasta broja slučajeva koronavirusa u SAD-u tijekom proteklog tjedna pod povećalo je došlo upravljanje krizom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nekoliko guvernera obustavilo je planove ponovnog otvaranja svojih država nakon strogih blokada.

U SAD-u je broj oboljelih u četvrtak bio 54.879, čime je nadmašen prethodni dnevni rekord od 54.771 koji je Brazil postavio 19. lipnja.

Prije samo dva tjedna, SAD je bilježio oko 22.000 novih slučajeva dnevno. Zadnjih sedam dana imao ih je dnevno više od 40.000, pokazuju rezultati.

Broj novih zaraza u proteklih je 14 dana porastao u 37 od 50 američkih država u odnosu na prva dva tjedna u lipnju.

Florida je u četvrtak imala najveći porast od bilo koje države do sad te je imala preko 10 tisuća novih slučajeva u jednom danu.

S 21 milijun stanovnika ta zemlja je prijavila više novih slučajeva koronavirusa od bilo koje europske zemlje na vrhuncu epidemije.

Voditelj Nacionalnog instituta za alergije i zaraznu hranu Anthony Fauci početkom tjedna je upozorio da bi svakodnevna povećanja novih slučajeva u SAD-u mogli doseći 100.000 u slučaju da se ne uvedu državne mjere za usporavanje širenja virusa.

Trump ponovno visoke brojke zaraze pravda testiranjem


Američki predsjednik Donald Trump ponovno je pozdravio američko testiranje na Covid19 u trenutku kada zemlja u četvrtak bilježi rekordnih više od 55.000 novozaraženih, što je novi svjetski rekord dnevnog širenja pandemije. 

Novi porast širenja zaraze u SAD-u prošloga tjedna stavilo je pod lupu Trumpovo upravljanje krizom i naveo nekoliko guvernera saveznih država da zaustave planove otvaranja njihovih država nakon strogih mjera karantene.

"Pokazuje se porast novih slučajeva zaraze koronavirusom zbog toga što je naše testiranje toliko masovno i tako dobro, daleko veće i bolje nego li i u jednoj drugoj zemlji", naveo je američki predsjednik u tvitu objavljenom kasno u četvrtak.
"Ima i velikih vijesti, no još bolje su vijesti da je broj umrlih, i postotak umrlih, u padu", dodao je.

U četvrtak kasno navečer SAD je bilježio 55.274 slučaja novozaraženih koronavirusom, nadmašivši dnevni rekord zaraze od 54.771, koliko je 19. lipnja zabilježio Brazil.

Val novih zaraza koronavirusom natjerao je neke guvernere da zaustave ili uspore planove otvaranja njihovih država nakon mjeseci striktnih mjera karantene, kao i da zatvore plaže i otkažu vatromete predviđenih uz proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja.

Sjedinjene Države sada bilježe skoro 129.999 umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom, što je skoro četvrtina ukupnog broja umrlih u svijetu. 

Više od 10,89 milijuna ljudi u svijetu zarazeno je koronavirusom, a 520,066 ih je umrlo, brojke su kojima raspolaže Reuters. Samo Sjedinjene Države zabilježile su 2,76 milijuna slučajeva zaraze.

Pandemija je zabilježena u više od 120 zemalja i teritorija otkako su se krajem prošle godine prvi slučajevi pojavili u Kini.  

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 07:33