StoryEditor
Svijetususret izborima za srpski parlament

Beograd: potvrđene predizborne koalicije

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 18:25

Predsjedništvo Demokratske stranke Borisa Tadića donijelo je odluku o predizbornoj koaliciji sa strankom G17 Plus Mlađana Dinkića, Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Rasima Ljajića, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i Srpskim pokretom Obnove (SPO) Vuka Draškovića, a koalicijski sporazum trebao bi biti potpisan u srijedu ili četvrtak, priopćila je u srijedu ta stranka.

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka u srijedu je odlučio da ta stranka na izvanredne parlamentarne izbore izlazi u koaliciji "Za europsku Srbiju" koju vodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića.

Ostale stranke iz koalicije svoje su odluke o izlasku na izbore na izbornoj listi DS-a donijele ranije.

Zajednička lista "demokratskih i proeuropskih stranaka" nosit će naziv "Za europsku Srbiju - Boris Tadić".

Zajednička lista pet stranaka bit će formirana samo za parlamentarne izbore, dok će na lokalnim i pokrajinskim izborima koji se održavaju također 11. svibnja, DS nastupati ili u koaliciji ili samostalno.

Prema koalicijskom sporazumu, od ukupno 250 kandidata za budući parlament, DS će na listi imati 166 imena, G17 plus 60, dok će ostale stranke dobiti osam mjesta za svoje kandidate.

Zasad je poznato da na izbore same izlaze Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, Srpska radikalna stranka (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja, kao i stranke mađarske manjine. Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića na izbore izlazi u koaliciji s Partijom ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS) i Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme iz Jagodine, strankom čiji je osnivač bio Željko Ražnatović Arkan, osumnjičeni ratni zločinac koji nije dočekao suđenje jer je ubijen.

Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice na parlamentarne izbore izlazi u koaliciji s dosadašnjim partnerom Novom Srbijom (NS) Velimira Ilića, a u srijedu je na lokalnoj razini, formiranjem "Srpske liste za Suboticu", ušla u svoju prvu koaliciju sa strankama "bivšeg režima"- SPS-om i SRS-om.

(H)

#BORISTADIĆ#VUKDRAŠKOVIĆ#MLAĐAN#DINKIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 23:07