StoryEditor
PolitikaRTL i NOVA TV

Večeras objavljeni rezultati dvije velike ankete u tri izborne jedinice: oba istraživanja predviđaju mrtvu utrku HDZ-a i Restarta

Piše PSD
1. srpnja 2020. - 19:22
Davor Bernardić i Andrej PlenkovićHANZA MEDIA

U suradnji s Promocijom plus, RTL nastavlja ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija uoči parlamentarih izbora po izbornim jedinicama. 

Nakon što su jučer objavljeni rezultati za četiri, uvjetno rečeno, zagrebačke izborne jedinice, sada su na redu III. - sjever Hrvatske - te IV. i V. - dakle obje slavonske izborne jedinice.

Treća izborna jedinica - uvjerljiva pobjeda Restarta

Prva na redu je sjeverna, treća izborna jedinica gdje Restart koalicija uvjerljivo pobjeđuje, a dvostruko manje ima HDZ. Restart ima 41,3% podrške, a HDZ 19,8%. Obje opcije bolje su prošle 2016.; više od polovine birača koji su tada izišli na birališta zaokružilo je SDP, a četvrtina HDZ. Treći izbor s gotovo pet posto je Domovinski pokret (4,7%).

Reformisti Radimira Čačića su na 3,9 posto, a nešto manje imaju HNS i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom. Ovdje se pet lista bori za dva granična mandata.

Pa kada to preračunamo: Restart, kojem je ovdje na listi i Matija Posavec, ima osam fiksnih mandata, uz veću mogućnost dodatnog graničnog mandata, HDZ ima četiri fiksna, dok je Domovinski pokret blizu jednom graničnom mandatu.

Od osvajanja graničnog mandata udaljeniji su i Čačićevi reformisti i HNS i koalicije oko Stranke s imenom i prezimenom.

IV. izborna jedinica

Odlazimo sada vidjeti kako bi, prema istraživanju, glasala Slavonija. U IV. izbornoj jedinici HDZ je prvi izbor birača, podupire ga trećina birača (33,8%), slijedi Restart s 22 posto, pa Domovinski pokret (16,5%) i Most (3,8%). Sve ostale opcije su ispod, pa jedino ove četiri opcije imaju šanse za mandat. Tri liste bore se za jedan granični mandat...

HDZ tako ima fiksnih šest, a najbliži su i tom jednom dodatnom graničnom mandatu. Restart ima četiri, a od tog jednog graničnog je udaljeniji. Domovinski pokret fiksno tri i Most bez fiksnog mandata i s manjom mogućnošću osvajanja graničnog.

V. izborna jedinica

U V. izbornoj jedinica očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a - 40 posto. Restart je na 25,2 posto, slijedi Domovinski pokret sa 16,8% i još jedino Most (4,5%) ima mogućnost za mandat. A sve četiri ove liste bore se za dva granična mandata...

Tu HDZ ima fiksnih sedam, a od graničnog je udaljeniji. Restart je na tri s većom mogućnošću osvajanja jednog graničnog. Domovinski pokret - fiksno dva i također bliži je dodatnom graničnom. Most fiksnih nema, a dalje je i od graničnog mandata.

Ukupni zbroj

Za kraj, kada bismo sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, ovo je konačni rezultat istraživanja provedenog za RTL.

Nakon prvih sedam izbornih jedinica, HDZ i Restart potpuno izjednačenje - 38:38! Treća snaga u Hrvatskoj je Domovinski pokret s 14 mandata. Zasad Most ima četiri, lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! je na tri, dok jedan mandat ima koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom.

I po ovim podacima jasno je koliko će izbori biti neizvjesni, ali i da je najvjerojatnije da u nedjelju navečer tek kreće nova runda za sastavljanje Vlade. Ostale su nam još neobrađene tri jadranske izborne jedinice, rezultate donosimo sutra.

Treba reći da je istraživanje ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je provedeno od 22. do 30. lipnja, a greška uzorka je "+/-" 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Objavljena i anketa Ipsosa za Novu TV: HDZ i Restart koalicija izjednačeni


Večeras je objavljena još jedna anketa, ona koju je za Novu TV provela agencija Ipsos, i to u istim izbornim jedinicama kao i na gore navedena Promocije Plus i RTL-a - trećoj, četvrtoj i petoj.

HDZ i Restart kolacija po toj su anketi u te tri izborne jedinice potpuno izjednačeni s po 15 mandata, Domovinski pokret Miroslava Škore imao bi devet zastupnika, Most dva, a Narodna stranka - Reformisti Radimira Čačića jedan.

Dnevnik Nove TV donosi istraživanje po izbornim jedinicima pet dana prije nego što će Hrvatska izaći na birališta, a do izborne šutnje objavit će ankete za sve jedinice.

Danas se anketiralo birače u Slavoniji i one na sjeveru Hrvatske. Slavonija je tradicionalno bila HDZ-ov bazen glasova i stranka je tamo prije četiri godine, od 28 zastupničkih mandata, osvojila njih 14. Prema ovom su istraživanju, HDZ je i dalje vodeći, ali popularnost mu nagriza Domovinski pokret Miroslava Škore.

HDZ je prvi izbor anketiranih u IV. izbornoj jedinici, gdje je nositelj liste Ivan Anušić, s podrškom od 31 posto, a odmah iza njega je SDP-ova Restart koalicija, čiju listu nosi Sabina Glasovac, s potporom 24 posto ispitanika. Na trećem je mjestu Domovinski pokret Miroslava Škore sa 16,6 posto, a njegovu listu nosi Škorina sestra Vesna Vučemilović. Oko izbornog praga je Most s podrškom od 4,9 posto.

Rubni mandati

U usporedbi s prošlim izborima, HDZ je pao više od 7 posto, SDP više od 5, a u padu je i Most, koji je na prošlim izborima tamo imao podršku 8,45 posto birača. Kada se ovi postoci pretvore u mandate, HDZ ima pet izglednih mandata, Restart četiri, a DP tri. Za dva rubna mandata bore se HDZ, Most, Restart i DP - najveće šanse imaju HDZ i Most, vladajuća stranka da dobije šesti mandat, a Most prvi.

U V. izbornoj jedinici, gdje se bore Zdravko Marić (HDZ) i Ivan Penava (DP), HDZ ima 33,4 posto, Domovinski pokret 22,4%, a Fred Matić, predstavnik Restart koalicije 15 posto. Most prelazi prag sa 6,9 posto. U značajnom su padu obje velike opcije. Prije četiri godine HDZ je ovdje osvojio čak 47,11 posto i 8 mandata, SDP 25,22%, a Most je 2016. osvojio 8,5%.

Čačić prelazi prag

Prema ovoj anketi, HDZ ima šest mandata, Škoro četiri, Restart tri, a Most jedan. Za 14., zapravo rubni mandat, bori se Restart, a ako ga izgubi i završi na dva mandata, mogao bi ga dobiti HDZ ili Domovinski pokret. Prije četiri godine SDP je tu osvojio četiri mandata.

Sjever Hrvatske tradicionalno je sklon ljevici. Tako je i sada. Restart koalicija prvi je izbor anketiranih i osvaja 36,7%, slijede HDZ sa 17,5 posto te DP sa 10,7%. U ovoj izbornoj jedinici, ako je suditi prema anketi, SDP-ova koalicija bilježi ogroman pad. Prije četiri godine SDP-ova je ljevica ovdje imala 52,6% glasova, a pada i HDZ, koji je u ovoj izbornoj jedinici 2016. osvojio 24,7%.

Kada se postoci ankete pretoče u mandate, Restart koalicija ima sedam sigurnih mandata, HDZ tri, a DP jedan. No, još su tri liste oko izbornog praga, i to Reformisti Radimira Čaćića sa 5,4 posto te HNS koji ima samo 3,5 posto, jednako kao i Most. Tri su granična mandata za koja se bore te tri liste. Ako ne uspiju prijeći prag, na dodatni mandat vrebaju HDZ, Restart i DP.

Najizglednije je da Restart dobije osmi mandat, DP još jedan, a i da Reformisti osvoje jedan mandat u svojoj bazi.

Istraživanje se radi telefonski na 500 ispitanika po izbornoj jedinici, od 27. lipnja do 2. srpnja, pogreška uzorka je plus/minus 4,4 posto, a na prosječnom broju birača po izbornoj jedinici plus/minus 5,23 posto.

Dakle, riječ je o velikoj pogrešci i velikom broju neodlučnih.

 

Izdvojeno

20. srpanj 2020 09:51