StoryEditor
Politikaburno uoči oluje

Domovinski pokret u Kninu neće sudjelovati u službenom protokolu zato što nema HOS-a. Čine to iz solidarnosti sa svojim zastupnikom Prkačinom

4. kolovoza 2020. - 11:27
Damjan Tadić/Arhiv/HANZA MEDIA

Domovinski pokret predvođen predsjednikom Miroslavom Škorom priopćio je kako prilikom posjeta Kninu u srijedu, 5. kolovoza, neće sudjelovati u službenom državnom protokolu obilježavanja 25. obljetnice akcije Oluja.

Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno predsjednikom Miroslavom Škorom, u pratnji saborskih zastupnika i županijskih povjerenika Domovinskog pokreta, posjetit će u srijedu Knin, gdje će zapaliti svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95, ali neće sudjelovati u službenom državnom protokolu.

Kako se ističe u priopćenju Domovinskog pokreta, jedan od razloga je činjenica da predsjednik Republike Zoran Milanović ne želi HOS u službenom protokolu, a među saborskim zastupnicima Domovinskog pokreta nalazi se i general HOS-a Ante Prkačin kojega bi, smatraju, prisustvom na ceremoniji teško uvrijedili.

Iz Domovinskog pokreta poručuju kako žele "pobjedu slaviti s narodom", dok će prostor na kojem će se održavati službeni dio obilježavanja Dana pobjede biti ograđen.

Smatraju također kako istupi HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera SDSS-a uoči proslave 25. obljetnice akcije Oluja u prvi plan stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su sudjelovali u toj vojnoj akciji.

"Umjesto proslave velebne pobjede, 25. obljetnica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije. Domovinski pokret odbija davati legitimitet onome što je trebala biti proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava. Poštujemo sve žrtve, ali na 25. godišnjicu Oluje u prvom planu ne mogu biti izjednačavanje krivnje i pretvaranje agresora u žrtvu", poručuju iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 10:20