Vijesti Mišljenja

Mark Thomas

U hotelu sa šefom Europske komisije

ENGLEZ U DUBROVNIKU
Ovotjedna kolumna komodno bi se mogla zvati “Kako sam otkrio da sam mjesečar” ili “Imam li duhove u sobi?” Nedavno sam kupio novi mobitel. Totalno sam nezainteresiran za sve te silne aplikacije, zapravo, većinu ih nisam ni otvorio. Međutim, jedna od njih ipak mi je zapela za oko. Ona broji učinjene korake na dnevnoj bazi, a zatim sve preračunava u pređenu udaljenost. Zgodno.

Malo sam se informirao i pronašao podatak da je poželjno dnevno napraviti 10 tisuća koraka, što čini oko 7,6 km ili 5 milja. I naravno, ako se tog svakodnevno pridržavate pomaže u reguliranju tjelesne težine što bi u mom slučaju više nego dobrodošlo. Ovu “tehniku” isprobao sam u Zagrebu kojeg sam posjetio prošli tjedan - umjesto korištenja tramvaja i taksija, hodao sam.

Hodao sam i hodao s jednog do drugog kraja Zagreba. Prvi dan uspio sam prehodati impresivnih 20 000 koraka i pritom se pitao: “Znači li ovo da se sutra mogu voziti tramvajem?” Kada sam umoran od silne šetnje skoro dopuzao natrag u hotel bio sam zatečen brojem policajaca i osiguranja. Čini mi se da je bilo više ljudi s “bubama” u uhu koji su nešto potiho govorili u mikrofone skrivene u rukavu, nego li gostiju. S obzirom na moje izmučene i klimave noge, odlučio sam se umjesto skala koristiti lift. Međutim, sa mnom u liftu bila su i dva pozamašna zaštitara. “Koji kat?” upitao je jedan od njih na savršenom engleskom. “Peti”, rekao sam. Značajno je pogledao kolegu kao da mu želi dati do znanja “ovo bi mogao biti problem”.

Čije je ovo osiguranje? Na tren mi se učinilo kao da sam u holivudskom akcijskom filmu. Bing! - oglasio se lift, peti kat! Vrata su se otvorila, a ja u pratnji dvije “mrge”. Na trenutak sam se htio našaliti, dignuti ruke u zrak i reći: “Nisam kriv!”, međutim nakon pređenih 15-ak kilometara po vrućem i prašnjavom Zagrebu jedino što sam htio je dočepati se kreveta. Hodajući hodnikom imao sam osjećaj da me netko promatra. Nastojeći ne raditi nikakve nagle i nesmotrene (p)okrete ipak sam uspio vidjeti da me netko prati. Kartica od apartmana nalazila mi se u džepu od paletuna.

Laganim pokretom krenuo sam je vaditi pokušavajući ne izazvati “sjenu” Kevina Costnera iza mojih leđa. Klik! Vrata su se otvorila i kad sam se osvrnuo ugledao sam čovjeka iz osiguranja kako prolazi dalje niz hodnik.

Uglavnom, da ne duljim, ispostavilo se da sam bio smješten troja vrata od sobe u kojoj je boravio najvažniji čovjek Europske unije, predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker. Vjerujem da bi i gospodinu Junkeru dobro došlo onih 10 tisuća koraka dnevno. Uletio sam pod tuš i bacio se u krevet, spavajući vjerojatno najsigurniji san ikad, s osiguranjem ispred vrata, u hodniku i liftu! A sad malo o hodanju u snu.

Aplikacija koju sam spomenuo na početku teksta računa tj. broji korake od ponoća do ponoća. Sama se resetira u ponoć i kreće ispočetka. Zaspao sam negdje oko 23 sata, a alarm sam navio na uobičajenih 6 sati sljedećeg jutra. Spavao sam kao mrtav. Junckera su mogli oteti i ja ne bih ništa čuo. Biiip! Biiip Biiip! Buđenje u šest sati kao i obično, i prva stvar, naravno, zgrabim mobitel. Aplikcija za brojenje koraka uvijek pokazuje 0 koraka, međutim, ovog zagrebačkog jutra pokazala je pređenih 60 koraka?!?

Od ponoća do šest ura brojač je izbrojao 60 koraka, a svaki je korak je velik oko 0,7 m. Kako je moj mobitel “sam” prehodao 40 metara? Tijekom noći nisam odlazio na zahod. Jesam li mjesečario? I zaboga, đe sam to bio? Soba u kojoj sam boravio bila je poprilično velika, al ne baš 40 metara. Je li se Junkerova “ekipa” prišuljala u moju sobu i pregledala mi mobitel dok sam spavao? Jel li u mojoj sobi bio duh? Što bi se dogodilo da sam tako odmjesečario u sobu predsjednika Europke komisije? Nešto mi tu nikako ne štima.

Svanuo je novi dan u Zagrebu. Ponovno hodanje i dosezanje cilja od 10 tisuća koraka. Kada sam odlazio na spavanje dvaput sam provjerio mobitel. Ujutro 0 koraka. Jel mobitel laže? Oprostit ću se za danas od vas s riječima gosp Junckera: “Kad zagusti, moraš lagat'!”Piše: Mark Thomas
Naslovnica Mišljenja

Najčitanije