StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Strah me pogledati prognozu...

3. lipnja 2019. - 14:20
Sve je počelo kao “nešto novo”, nikad viđeno i doživljeno u svibnju, međutim, ova “novina” traje već jako dugo. Što se zaboga događa s vremenom? Kiša, kiša i još malo kiše…. trava u vrtu raste mi brzinom većom od kretanja turbo brzog Usaina Bolta! Moj vrt, zapravo cijela Župa, nikad nije bila zelenija (i čišća), biljke su “poludile”, a ruže ispred kuće cvatu po treći put. Vrijeme je stvarno nenormalno. “Što možemo raditi u Dubrovniku za vrijeme kiše?”

Ovo je pitanje češće od onog “je li proradila žičara?” A odgovor je….. zapravo, nema odgovora na ova dva pitanja. Jedno je sigurno, a to je da nismo spremni za kišne dane u ljetnoj sezoni; jedino za što znamo i u čemu se snalazimo plavo su nebo i blještavo sunce. Svakodnevno srećem turiste “tvrdoglavo” odjevene u ljetnu garderobu. Niske temperature i kiša ne sprječavaju ih u oblačenju šorceva i bikinija živopisnih boja. Neki dan sam ispred obližnjeg hotela sreo jednu gospođu kako se grozničavo drži za kišobran, a odjeća na njoj bila je prikladna vrelom, ljetnom danu.

Da bi stvar bila gora, sjever Evrope kupa se u suncu! “Morala sam danas poći iz vrta da ne izgorim” rekla mi je majka na video pozivu, a u to sam se i sam uvjerio gledajući joj iza leđa. Mora da se britanski turisti trenutno čudno osjećaju u Dubrovniku u ovoj situaciji “zamijenjenih uloga”.


Međutim, situacija s vremenskim (ne)prilikama pokazala je pravu sliku, a to je: turizam je vrlo “osjetljiva biljka”! Koliko tvrtki u Dubrovniku temelji svoje poslovanje na turizmu? Koliko poslodavaca svakodnevno gleda u nebo i proklinje vrijeme i lošu sreću? Svi. Apsolutno svi! Vratit će se sunčani dani, iako malo kasno počet će i ljeto, ali gubitak mjesec ili više dana od sezone, zasigurno će mnoge “udariti” po džepu. Ovo nije normalno.


Jako je teško planirati poslovanje u ovako neočekivanoj situaciji, ali osjetljiva priroda turizma koja se oslanja na faktor kojeg nitko ne može kontrolirati, pravi je izazov. Da bar imamo neke zatvorene objekte u kojima bismo turistima mogli ponuditi neku zanimaciju, bar nešto. Koncertnu dvoranu, igraonicu, vodeni park ili bilo što za zabavu na “suhom”. Ne mogu ni zamisliti kako obitelji s malom ili općenito s djecom preživljavaju kišne dane u Dubrovniku.

Pa ne može se stalno igrati na karata ili Čovječe ne ljuti se. Mi zapravo nismo spremni za izazov “loše vrijeme”. Zagarantirano sunce, ili bar smo mislili da je zagarantirano, učinilo nas je lijenima. Ne postoji plan B. I sad smo zatečeni s prizorima praznih ležaljki i frižiderima prepunima neprodanog sladoleda. Nepredvidljiva situacija i promjenjivo vrijeme dovoljne su da nam unište plan A, odnosno, jedinu raspoloživu mogućnost, a to su sunce i more!

Prije nekoliko godina na mojoj internet stranici objavio sam tekst s naslovom “Što raditi u Dubrovniku za vrijeme kiše?” Napisao sam par kreativnih ideja o tome kako prekratiti kišne dane, a zapravo sam tekst bazirao na posjet Dubrovniku u zimskom periodu.

Spomenuti članak ove je godine dosegnuo vrhunac čitanosti. Bez obzira na to što se ovih dana događa toliko toga: izbori za europski parlament, zadnja sezona Game of Thrones, prirodne katastrofe, te mnogo drugih stvari, svi žele pročitati tekst o tome kako prekratiti vrijeme dok pada kiša.

Pa da vidimo, što se može raditi u Dubrovniku kad pada kiša? I eto nas opet u “srcu” problema: ništa! Čak i da funkcionira žičara, sumnjam da bi gosti bili zainteresirani za penjanje na Srđ i gledanje u sivilo oblaka i zapjenjenog mora. Žičara je zatvorena zbog “više sile”, a jednako je i s cijelim gradom, “zatvoren” je iz istog razloga!

Veliki engleski istraživač Sir Ranulph Fiennes jednom je rekao: “Nema loših vremenskih prilika, postoji samo neprikladna odjeća!” Vjerujem da bi se ova izreka mogla primijeniti na objašnjenje dubrovačkog turizma ovih kišnih dana: ne postoji loša sreća, već samo neutemeljena očekivanja i reakcije. Kakva je prognoza za sljedeći tjedan? Pa da pogodim…..



 
19. travanj 2024 14:55