StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ajme kiše, kad će ljeto?!

22. svibnja 2019. - 17:31
“U Engleskoj ne bih mijenjao ništa, osim vremena”, rekao je jednom veliki Oscar Wilde. Da smo znali što nas očekuje u svibnju, i sami bismo pomislili istu stvar. Vjerojatno zvuči čudno da jedan Englez njorga o vremenu, ali u dvadesetjednu godinu, koliko živim ovdje, prvi put svjedočim ovakvom početku ljeta: Sivilo, oblacima natrpano nebo, kišni dani i temperature poput onih u mjesecu studenom. Nikad nam se nije dogodilo da u svibnju imamo uključeno grijanje.


Da, službeno, ovo je “najmokriji” i najhladniji svibanj otkad pamtimo. I nije samo Dubrovnik u pitanju, u pojedinim dijelovima Hrvatske padao je snijeg! Nemojte me krivo razumjeti, nemam ja ništa protiv ovako neobičnog (ne)vremena, ali nek’ to ostane među nama! Vjerojatno sam na to navikao; odrastanje u Engleskoj značilo je ljeto koje traje par tjedana i to je to! Tako da par kapi kiše me nimalo ne uzbuđuje.


Ali jako mi je žao turista koji su ovdje na odmoru. Radi se većinom o sjevernjacima koji su doputovali kako bi svo vrijeme proveli na plaži, sretno se okrećući na suncu, međutim, godišnji odmor provode pod kišobranima. A što se može raditi u Dubrovniku kad pada kiša? Mi jednostavno nismo spremni za situaciju da ljeti pada kiša.


Cijela naša turistička ponuda zasnovana je na suncu i kupanju u Jadranu. Čim zakiši, sve se raspada, jednostavno nemamo plan B! To je ujedno i razlog zašto nam sezona ne traje cijelu godinu. Prije neki dan sam šetao po našem “monsunskom” Gradu s grupom Amerikanaca, pa su pitali jednog lokalca “što vi radite po kiši?” Čovjek im je odgovorio “okisnem!” Ja bih dodao: “spavam.” Kad bih dobio kunu svaki put kad čujem “ovo je idealno vrijeme za spavanje” mislim da bih mogao otplatiti vanjski dug Hrvatske!


Englezi jako vole razgovarati o vremenu, radi se o svojevrsnom nacionalnom hobiju, ali izgleda da Englezi ipak nisu jedini. U posljednje vrijeme stalno slušam “ajme, bolestan/bolesna sam više od ove kiše” ili “ka’ će više ljeto”. Prema nedavnim istraživanjima BBC-a, 94 posto Britanaca priznaje da su u proteklih šest sati pričali o vremenu.

Prema meni dostupnim informacijama, 100 posto Dubrovčana govorilo je o vremenu u proteklih šest minuta. Znači, stalno! Jasno mi je zašto je tema o vremenu toliko popularna u Engleskoj: izmjene su česte pa se dogodi da se tijekom dana promijene sva četiri godišnja doba.

Geografski pokazatelji u Britaniji govore da je klima: blaga, promjenjiva i apsolutno nepredvidljiva, što je tu klimu i napravilo toliko poznatom. S druge strane, klima u Dubrovniku je totalno predvidljiva. Naravno, zna i u nas biti ljetnih oluja ili čak i snijega (zimi, naravno), ali, općenito govoreći, klima je ovdje predvidljiva poput dana u kalendaru.

Ima i neobičnih stvari, kao to da u Dubrovniku padne više kiše nego u Londonu. Zvuči čudno, ali je istinito. Godišnja količina kiše u Dubrovniku je preko 1200 mm, dok je u Londonu manja od 600 mm. Sve ove godine “trpim” podbadanja i zafrkavanja od strane prijatelja i moje hrvatske rodbine kako u Londonu svaki dan kiša, a stvar je zapravo skroz kontra. Ma ne samo da je kontra, nego ovdje padne dvaputa više kiše nego u Londonu!


Vjerojatno je pravi razlog što kiša u Londonu pada meko, kao lagani sprej, dok u Dubrovniku kad krene padati, onda je to biblijskih razmjera! Na drugu stranu, u Dubrovniku, u usporedbi s Londonom, ima duplo više sunca. Imam nekako osjećaj kad stane kiša, da će nastupiti jedno od najtoplijih ljeta ikad i da će trajati debelo do listopada!


Tomu se barem nadam. “Ako želiš vidjeti sunce, prvo moraš doživjeti oluju” rekao je neki mudar čovjek. Oluju smo doživjeli, bez imalo sumnje!
25. travanj 2024 06:59