StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Najbolje i najgore od 2018. - od A do Z

5. siječnja 2019. - 10:12
Vrijeme je za spuštanje zavjese. Da, 2018. je iscurila, vrijeme je za okretanje nove stranice u kalendaru.


Međutim, prije nego stvarno zagazimo u 2019., osvrnimo se i pogledajmo posložene abecednim redom (da, da, dobro ste uočili, nedostaje par slova) najbolje i najgore trenutke 2018.

Krenimo redom! A – Argumenat - Jedan od argumenata koji se najčešće čuje je “da ste bolje plaćali radnike, ne bi vam odlazili preko granice”. Svaliti krivnju isključivo na poslodavce totalno je promašeno. Male plaće jesu stvarni problem, ali nisu isključivo krivnja poslodavca. Tu se zapravo radi o problemu pohlepe te neorganiziranosti i nedosljednosti Vlade, te manjkavih i nelogičnih zakona.

B – Bojler - ''Jeste li spremni za punjenje?'', upitao sam. Voda je pojurila u bojler i sve se činilo savršeno. A onda je počelo kapati. Još jedna kap. Sad još jedna veća. Stare cijevi, koje su tamo vjerojatno od Drugog svjetskog rata, nisu dopustile da ih pomičem. Kamenac koji je tijekom godina napravio vodootpornu barijeru, sad je popucao i poput rupe u brani, počeo je pomalo popuštati.

C – Cijena - „Mislim da je 20 kuna za kavu ipak malo previše“ rekla je gledajući u daljinu. „Zbilja? Sjedite na Stradunu, jednoj od najpopularnijih ulica na svijetu, na mediteranskom suncu, u jednom od najpoznatijih turističkih odredišta u Europi (i svijetu) i mislite da je 20 kuna za kavu previše?"

D – Dubrovački - “Zaboravite na dubrovački dijalekt kad ovdje kupujete“ s osmijehom je rekla gospođa koja je razriješila zavrzlamu s fermicama. Nakon kupovine, otišao sam na blagajnu i s najjačim dubrovačkim naglaskom zatražio SAKET!

F - Fatalne žene - Mislim da se ovdje radi o svrstavanju u kalupe. Žene se danas oblače gotovo jednako, kao da nose uniforme, a šminke i frizure su im identične; kao da im Kim-Jong propisuje izgled. Vrhunac su sunčane naočale: sve su iste. G – Gripa - ''Muška gripa nije ''samo prehlada''. To stanje je tako ozbiljno da klice od samo jednog muškarčeva kihanja mogu izbrisati cijela plemena ljudi u kišnim šumama. A vjerojatno i mnogo majmuna''.

H – Haus - Da, preko 380 tisuća Hrvata danas domom, da ne kažem “hausom”, naziva Njemačku. Eto zašto se stopa nezaposlenosti sruč(š)ila poput kamenja u Jadransko more. Kako stvari stoje, u budućnosti nećemo samo prodavati kineske suvenire, već će nam ih prodavati radnici iz Kine.


I – Instagram - Snimiti dobar selfie, najbolju profilnu sliku ili napisati najmaštovitiji komentar današnjim je generacijama od presudne važnosti. U neku ruku, žao mi je današnje mlade. “Priča koju ćete ostaviti za sobom najveće je moguće nasljeđe. To je najtrajnija vrijednost koju možete ostaviti prijateljima”, rekao je Steve Saint. Ali nažalost mlađih generacija, autor ovih redaka nije govorio o priči za Instagram.

K – Koči - I tako sam se našao ispred tanke, 250 metara dugačke sajle na 60 m visine. “Kad budete spremni, samo otpustite kočnicu, gravitacija će odraditi ostatak” viknuo mi je instruktor u uho. U tom trenu nisam imao nimalo želje za: a) otpuštanjem kočnice; b) prepuštanjem gravitaciji da me preveze na drugu stranu.


L – Lyrics - Radije bih slušao grebanje noktiju po ploči nego Rozgu, Severinu ili Maju Šuput. Toliko je loše da je komično. Možda je to njihova tajna, jednostavno se zafrkavaju sa svima. Da, to bi mogao biti odgovor jer sigurno nitko ne bi namjerno stvarao i pjevao nešto što uopće nema veze s glazbom.
Od Mljeta do ZOO-a.


M – Mljet - Iako se u jednoj reklami o Mljetu govori kao “slici koja govori tisuću riječi”, siguran sam da bih do kraja godine mogao ispuniti sve kolumne opisujući ljepote tog prekrasnog otoka. Stvarajući Mljet Bog je bio široke ruke. Proputovao sam mnoge zemlje svijeta, nacionalne parkove i pokrajine s izuzetnim prirodnim ljepotama, međutim, nijedna od njih ne može se usporediti s ljepotama otoka Mljeta.

N – Nogomet - “Zašto oba dva tima nose iste boje dresova?” upitala je moja žena dok sam gledao jednu od utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. “Ne nose, nego na našoj televiziji sve izgleda zeleno”, odgovorio sam joj potišteno.


O – Ospice - Ospice su vjerojatno najtraženiji pojam na Googleu posljednjih dana u Dubrovniku. Moram priznati da baš i ne znam puno o toj zarazi i opasnostima koju donosi. Znam samo da sam ih prebolio u djetinjstvu. Negdje u dalekom kutu sjećanja prizivam sliku sebe, prekrivenog malim crvenim točkicama. Ne sjećam se je li me tada nešto boljelo, ali znam da nisam išao u školu tjedan dana, što je svakako bila pozitivna strana bolesti. Pamtim i cijepljenje u školi.

P - Prdavci - Nabiju kacigu i prave se nevidljivi. Naravno da nisu svi vozači skutera neodgovorni, ali čini mi se da su svi oni “zujavci” i “prdavci” uvijek negdje oko mog auta. Svi se ponašaju kao da su u nemogućoj gužvi i brzini da negdje stignu, a to najčešće bude odlazak na kavu s društvom. Kao što je Mahatma Gandhi rekao: “Život je nešto više od tog da stalno jurimo.”


R – Royal Wedding - Priznajem da sam plakao, iako nisam osoba koja se “rastapa” na vjenčanjima. I ne, nije to bilo u trenu kada se pojavila mladenka ili kada je pao prvi poljubac ispred crkve. Moram priznati da me je kraljevsko vjenčanje desetljeća držalo čvrsto priljepljeno za tv ekran cijeli vikend. BBC je s emitiranjem prigodnog programa počeo u subotu, već u šest sati ujutro. A kada sam ja počeo s praćenjem programa? Vjerujem da znate odgovor: u šest sati ujutro!

S – Sjećanje - Sjećam se kad je cijena kutije Kolumba bila koliko i ulaznica za Gradske zidine, 10 kuna. Tu su još bili i Filter 160 za otmjene pušače te Largo za radničku klasu. U ta vremena bismo naručivali Cocktu i Stock (dok nije postala retro) u ''Ferrariju'' u popularnom Burbon Streetu prije negoli bismo se spustili do ''Sun Citya'' preko puta Dubrovačke banke.


T – TripAdvisor - Prije nekoliko godina upitni je tim ''stručnjaka'' obećao podići razinu restorana i turističkih poslovnih subjekata na TripAdvisorovoj listi. Navodni stručnjaci su radili tako da su doslovce pisali lažne komentare i stavljali ih na stranice TripAdvisora. Ako se dobro sjećam, cijena je bila 1,000 kuna za deset napisanih komentara.


V – Vatreni - Nogometni uspjeh Vatrenih sigurno neće spasiti Hrvatsku od njenih problema, ali mogao bi dati "vjetar u leđa" svjetlijoj budućnosti. Ako ovaj događaj nije najbolji primjer što se može postići teškim radom, strašću, vjerom u ono što radiš i posvećenošću, onda ne znam što bi drugo moglo biti.


Z - Zoološki vrt - Kao što vjerojatno znate, moja žena je strastveni obožavatelj životinja. Zapravo mislim na riječ fanatik! Ona će spasiti, zbrinuti, nahraniti i pomaziti sve što ima četiri noge. Zapravo, kad malo bolje razmislim, broj nogu i nije važan jer sam je jednom zatekao kako s jabukom pokušava nahraniti zmiju. Da, naša kuća sve više nalikuje na zoološki vrt.

Sretna Vam nova godina!
19. travanj 2024 06:35