Vijesti Mišljenja

Mark Thomas


Čudesna sportska nacija

ENGLEZ U DUBROVNIKU
Mora biti da je nešto u vodi! Postoji li možda u Hrvatskoj neki poseban “genski” bazen? Kako to da jedna tako mala zemlja, s populacijom od oko 4 milijuna stanovnika, ima toliko talentiranih i uspješnih sportaša? Stvarno mi nije jasno. Nemojte me krivo shvatiti, ne bunim se, daleko od tog, samo sam začuđen i u nevjerici. Hrvatska se nedavno osvetila moćnoj Francuskoj. Čak 25 tisuća francuskih navijača zamuknulo je pred navalom hrvatskih reketa. Osveta za što? Pa za pobjedu Francuza u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji!

Pisati o ovoj temi čini se nestvarno. Hrvatska je ove igrala u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva i osvojila Davis kup. Postoji li ijedna zemlja s 4 milijuna stanovnika, a da je poput Hrvatske ostvarila takve sportske rezultate u 2018. godini? Naravno da ne postoji! Znate li kako se zove najmanja zemlja koja je osvojila Davis kup? Hrvatska. Zove se Hrvatska. Istraživao sam, kopao i kopao ne bih li našao da je neka zemlja došla blizu navedenim uspjesima.

Kada bih naveo sva postignuća u ovoj godini, vjerojatno bih ostao bez papira. Veslanje, gimnastika, taekwondo, atletika, mogao bih nabrajati do sutra. Rezultati su različiti, kao i sportovi.


Pa, što stoji iza ovakvih uspjeha? Sam početak priče vjerojatno ima veze sa socijalističkim režimom. Komunističke i socijalističke zemlje ulagale su i ulažu jako puno sredstava u sport. Sport je bio svojevrsni odraz režima. Uspjesi u sportu značili su uspješnu zemlju. Međutim, to je prošlost, ali učinak socijalizma u sportu potrajao je više od 25 godina. Danas je sve protiv naših sportskih heroja. Većina njih ima jako loše uvjete za bavljenje sportom, ili ih uopće nemaju.

Investicije u sport su nula, organizacija je amaterska, ali opet - naši sportaši uporno pobjeđuju. „Znate li koliko teniskih terena imamo u Hrvatskoj?“ upitao je spiker sportskog stručnjaka. „Istina je da to zapravo nitko točno ne zna, sve što znamo je to da ih je 90 posto u državnom vlasništvu i da su u vrlo lošem stanju, a da ih je samo manji broj pokrivenih“, odgovorio je.


Pa kako to, kvragu?!? Država smo koja je upravo pobijedila u najprestižnijem teniskom natjecanju na svijetu, a mi ne znamo koliko teniskih terena imamo?? Zapravo, sve što znamo o postojećim teniskim terenima je to da su u groznom stanju.

Amerikanci, Nijemci, Australci i Englezi svake godine ulažu bilijune i bilijune sredstava u tenis, a ne mogu doći ni do finala. A Hrvati ulože manje od vrijednosti taksi vožnje od Grada do aerodroma i potaracaju konkurenciju. Pokušavam naći neki smisao u nečemu što je totalno nelogično.

Ponovo sam se bacio na istraživanje i otkrio da je najbliži primjer ovogodišnjeg uspjeha jedne male države u tenisu i nogometu u istom razdoblju bila, pogađate li: Hrvatska! Godine 1998. osvojili smo treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a sedam godina kasnije osvojili smo Davis kup, prvi put. Da se ovo dogodilo jednom, pa bi čovjek rekao, posrećilo se, ili, kako govori engleska poslovica: „Čak i slijepa vjeverica jednom pronađe lješnjak“.

Međutim, dogodilo se dvaput, znači, ne radi se o sreći, nije planirano i svakako nije u pitanju investicija u sport. Pa što je onda? Ako je utjecaj socijalizma, kako to da ostale bivše socijalističke države istočne Europe nisu uspješne? Pa mi jedva da imamo snijega, a imamo jednu od najuspješnijih svjetskih skijašica svih vremena, Janicu Kostelić.


Nogometaši jedne od najnepostojanijih i jadnijih nogometnih liga dosegnuli su finale Svjetskog nogometnog kupa. Usprkos katastrofalnim uvjetima za treniranje atletike, imamo Blanku Vlašić i Sandru Perković. Imamo jadne bazene, ali i vaterpolo šampione. Imamo čak zlatnu medalju u streljaštvu?!? Pa kako, pobogu, kako?

Koja je tajna svih ovih uspjeha? Iskreno, nemam pojma. Ali kada bih znao tajnu, pakirao bi je i prodavao u bocama. Zaboravite Red Bull. Stiže Hrvatski bik!
Naslovnica Mišljenja

Najčitanije

Miranda Rako Kuzmanić izlaže "Ljetne snove"

Miranda Rako Kuzmanić izlaže "Ljetne snove"
Samostalna izložba slika „Ljetni snovi“, autorice dubrovačke umjetnice Mirande Rako Kuzmanićbit će otvorena u ga...
Miranda Rako Kuzmanić izlaže "Ljetne snove"