StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Gdje je nestao dalmatinski pršut?

2. listopada 2018. - 13:52
“Ako se stvari ne mijenjaju, ostaju iste”. Ovu je rečenicu svakodnevno izgovarao moj kolega u vrijeme dok sam još živio u Londonu. Nikada zapravo nisam shvaćao njezino značenje, međutim, danas mi se čini da je bolje razumijem. Prije nekoliko dana tražio sam u arhivu Dubrovačkog vjesnika stare brojeve novina iz 1960-tih.

Trebao sam točno određeni članak, odnosno temu, ali su mi pažnju odvukli ostali naslovi iz novina tog vremena. Iz nekog razloga, privukle su me novine otisnute 1964. godine. Prvo, crno-bijeli tisak mi je izgledao vrlo neobično, podsjetio me je na vrijeme kad sam bio mlad, iako je primjerak novina koje sam držao u ruci bio nešto stariji od mene.


U to vrijeme novine su imale samo osam stranica, bez oglasa, TV vodiča, horoskopa, bez naznake o danas tako popularnim kolumnama. Ali, ono što me je privuklo bili su naslovi, i, da vas podsjetim, govorimo o novinama otisnutim prije više od pola stoljeća!

Ako ste mislili da su problem i izazovi iz naše svakodnevnice nešto novo, onda ste u krivu! Prvi naslov: “Do sada 300 pristajanja”, članak o kruzerima, tema vrlo aktualna i danas. Članak govori o tome kako je pri kraju 1964. godine broj kruzera koji su pristali u Dubrovnik bio 321, a broj pristiglih putnika bio je 70 tisuća. Dakle, 321 kruzer 1964. godine.

A koliko će ih uploviti 2018. godine, njih 440. Znači, u 54 godine, porast broja kruzera je 119, što znači da svaka godina donosi povećanje za 2 kruzera. Ovaj članak otisnut je 24. rujna 1964. godine.



Okrenuo sam stranicu, naslov broj dva: “Kako se ponašaju auto – taksisti”? Zvuči poznato? Na brzinu sam pročitao članak, uglavnom, govori o tome gdje se taksisti smiju zaustavljati, kako se trebaju ponašati prema klijentima, međutim, ne vidim da se negdje spominje Uber. Naslov broj tri, totalni déjà vu: “Mijenja se pejsaž Lapada.”

Pomislio sam, pa na što bi se to moglo odnositi? Iznenađujuće, ali na Plažu Lapad. Moglo bi se reći da je Sunset Beach beta verzija prijašnje plaže. Članak govori o preuređenju plaže, očekivanju sezone i velikog broja turista.

Na sljedećoj stranici naslov “Lokrum bez svjetla, pitke vode i telefona.” U redu, Lokrum više nema navedeni problem, ali zamijenimo naslov s bilo kojim otokom iz dubrovačkog arhipelaga i imamo pravi naslov. Do priče o Lokrumu i njegovim problemima, stoji još naslov, vrlo aktualan: “Izgorjelo je više desetina hektara borove šume.” Sljedeći naslov me nasmijao: “Zašto u bifeima nema dalmatinskog pršuta?”

Zamišljam paniku u Gradu-nema domaćeg pršuta za objed. Još jedan déjà vu: “Privatni smještaj u centru pažnje.” Ne, to nije članak koji govori o Booking.com ili o Airbnb, ali, situacija je kao preslikana. Godine 1964. u privatnom aranžmanu je bilo 6.200 kreveta, pa kaže dalje: “Kućna radinost predstavlja brojčano – 6,200 ležaja - najveće smještajne kapacitete na našem području.”


Ono što situaciju iz prošlosti čini vrlo aktualnom i prepoznatljivom i danas je to što se dalje u tekstu govori kako je sve veći broj ljudi zainteresiran za iznajmljivanje apartmana, što nam potvrđuje i ova, proročanska rečenica: “Međutim, tko će organizirati prodaju ovih ležaja…”. Pričekajmo nekoliko godina i dobit ćemo odgovor. Izgleda da svaka nova generacija želi, uz posao, zarađivati i od iznajmljivanja apartmana.

Naslov “Nova potreba za razvoj turizma,” toliko je aktualan i tada, u to vrijeme, i danas, i mogli bi ga stalno ponavljati, do unedogled. I nakon toga, klasik nad klasicima: “Jesmo li spremni za produžetak sezone?!” Da, spremni smo! Spremni smo zadnjih 50 godina i bit ćemo spremni narednih 50!

U sljedećem naslovu “Dubrovnik je interesantan za američke turiste”, pitam se je li možda već tada netko imao insajderske informacije o Game of Thrones sagi?

Ali, na samom kraju prelistavanja novina iz 1964., došli smo do mog favorita; neposredno nakon što je magistrala sagrađena i puštena za promet, naslov, ponavljam, iz 1964. godine, kaže: “Što nakon magistrale?” Odgovor na ovo pitanje je lak; pedeset godina se apsolutno ništa nije dogodilo, samo isprazne govorancije!



 
25. travanj 2024 02:33