StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Ne vjerujem u instant uspjeh

11. rujna 2018. - 13:52
Možeš imati najbolju ideju na svijetu, međutim, ako je ne realiziraš, nemaš ništa”, komentirao je moj prijatelj Australac dok smo sjedali u jednom od prenapučenih dubrovačkih kafića. U potpunosti je bio pravu. Međutim, realizacija je najčešći faktor koji ljude odvrati od ostvarenja snova i puta koji vodio od dobre ideje do profitabilnog poslovanja.

Realizacija traži težak rad, predanost, fokus i požrtvovnost. Također, traži i vrijeme: ništa se ne događa preko noći. Nažalost, u “instant” svijetu u kakvom danas živimo, neke od kvaliteta potrebnih za istinski uspjeh su se izgubile. Od uspjeha “preko noći”, slave “preko noći” pa do bogatstva “preko noći”.


Osobno ne vjerujem ni u što što je “instant” ili “preko noći”. “Dakle”, nastavlja moj prijatelj Australac, “dođe mi čovjek i zatraži pozajmicu od milijun dolara”, ah, da, zaboravio sam napomenuti, moj prijatelj je bankar. “Pitam ga za što mu treba novac, a on kaže za novi biznis, maloprodaja preko interneta.


Zatim sam zatražio da mi pokaže poslovni plan, na što je on iz džepa izvukao rukom načrčkani zgužvani komad papira”, smijući se nastavio je bankar. “Tada sam mu rekao, pod a) nisi se dobro pripremio, a pod b) amazom.com već odavno zgrće novce temeljene na toj tvojoj ideji”, dodao je.

Ne postoji zamjena za težak rad. Možete imati najbolje obrazovanje, biti najtalentiraniji u svojoj profesiji, imati veliko iskustvo, ali sve to nije dovoljno ako niste spremni teško raditi. Težak i predan rad donose uspjeh čak i ako nemate talent, iskustvo ili obrazovanje. “Ono što čini razliku između talentirane i uspješne osobe je težak rad”, rekao je jednom prilikom Stephen King.

“Dva tjedna kasnije isti čovjek došao mi je u ured i zamolio pozajmicu od 200.000 dolara, za drugačiju vrstu online poslovanja u kojoj mu amazon.com neće biti konkurencija te s kompletnim poslovnim planom”, nastavio je Australac.

“Odlučio sam mu odobriti 100.000 dolara. Ako se bude potrudio i teško radio, ostatak novca će zaraditi”, dodao je. Kad zamislite neki cilj koji želite dosegnuti, morate teško raditi kako biste u tome i uspjeli. Sami morate osmisliti strategiju, u nekim stvarima možda ćete i pogriješiti. Međutim, težak rad donosi uspjeh onome tko svu snagu usmjeri u pravom smjeru. Pravi smjer ključan je za ostvarenje uspjeha, a ulog je pokazatelj koliko vam uspjeh znači.

Evo, na primjer: odlučite prijeći na drugu stranu rijeke; ako budete samo plutali i pritom mlatarali rukama i nogama, nećete postići ništa, tj. nećete uspjeti iako ste upotrijebili fizičku snagu. Međutim, ako napravite plan B, pogledate na drugu stranu rijeke, analizirate brzinu i smjer kretanja vode i valova te preplivate točno na mjestu s najmanje prepreka, u tome ćete i uspjeti.

Ostvarit ćete 100 postotni uspjeh i rezultat. Ukratko, kratkotrajan težak rad, sam po sebi ne donosi uspjeh, ali u ovom slučaju niste se utopili.

Izgleda da smo negdje na putu zaboravili na važnost i poštovanje prema teškom, ali predanom i strpljivom radu. U prošlosti naši su se djedovi i bake dizali prije zore kako bi radili na poljima, rudnicima ili tvornicama. Ne kažem da bismo se trebali vratiti u te teške dane, međutim, mislim da bismo trebali baštiniti predanost prema radu.

Njemačka nije slučajno jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih država u Europi. Kina nije najuspješnija ekonomska sila zato što im se posrećilo. Svi oni imaju vrijednosti koje poštuju. Uopće ne sumnjam u to da i Dubrovnik do nedavno imao svoje vrijednosti.

Kada pogledamo oko sebe i vidimo zidine i tvrđave, možemo samo zamisliti koliko je rada i vremena uloženo u njihov nastanak. Stari vinogradi, maslinici koji se protežu visoko po padinama ili se sunovraćuju prema moru, također su rezultat teškog i strpljivog rada. Kada bismo danas imali samo dio tog strpljenja, predanosti i radne etike, gdje bi nam bio kraj?


Da, znam, sistem je loš, Vlada je neorganizirana i dezorijentirana, generalno govoreći stanje u državi je jadno, ali to nije razlog da posustanemo i da se predamo. Zaključiti ću tekst s riječima jednog od najuspješnijih biznismena današnjice, Richarda Bransona: „Prevladavanje straha je prvi korak za ulazak u poduzetništvo. Oni koji su uspjeli najbolji su primjer, a težak rad i predanost koju su pokazali upravo je ono što je potrebno za uspjeh“.
24. travanj 2024 17:40