StoryEditorOCM

Možda je i bolje da manje govore<br />  

2. ožujka 2018. - 13:49

Saborski zastupnici radili su cijelu noć! Udarna je vijest koja je u petak ujutro preplavila novinske portale balansirajući na granici između rubrika Breaking news i Vjerovali ili ne.  Ako smo pomislili kako  su cijelu noć probdjeli kako bi riješili Agrokor, povećali natalitet, smanjili poreze, okončali trakavicu sa Savudrijskom valom ili kako bi možda donijeli odluku o  smanjenju svojih plaća i povlastica  te o novčanim  kaznama kojima će se kažnjavati  kada se ne pojave na  radnom mjestu,  prevarili smo se. Cijelu noć raspravljali su  o izmjenama saborskog Poslovnika nakon što su instrumenti replika, povreda poslovnika i stanki odavno izgubili svaki razuman smisao.  Trenutna oporba tvrdi da ih vladajući žele ušutkati, no  zar to isto nismo već slušali kada je oporba bila vlast, a vlast  oporba. I opet ćemo  to isto slušati kada ponovo zamijene uloge.  No ako će i dalje svaka rasprava završiti na partizanima u ustašama i na  Drugom svjestkom ratu, možda je i bolje da manje govore. I oporba i vladajući.

Doista je žalosna  zemlja u kojoj je prijelomna vijest da parlamentarci rade i po noći dok se ispod nje, kao manje važne, nižu vijesti o sve većem siromaštvu u državi i bojazni od nove vojske nezaposlenih u slučaju da se obistine crni scenariji za Agrokor, rafineriju u Sisku ili za brodogradilišta u Puli i Splitu. Naši saborski zastupnici očito su postali politički autisti. Kao da žive u kući u kojoj zbog obližnjeg potoka, solara na krovu, par kokoši, jedne svinje i krave te nekoliko gredica povrća ne ovise o nikome.  Dovoljni su sami sebi. Koliko su se odmakli od stvarnosti i realnosti, najbolje govori njihovo uvjerenje da su građani cijelu noć sjedili ispred malih ekrana i pratili njihova isprazna međusobna napucavanja i prepucavanja.  Vladajući su  naime u četiri ujutro prekorili oporbu da bude dostojna Sabora jer ih narod gleda!?  Koji narod pobogu u četiri ujutro? Onaj koji za dva, tri sata počinje raditi, sigurno ih nije gledao.   A  iz oporbe su, ponosni što su srušili saborski rekord  raspravljajući i nakon 3, 25 ujutro, ustvrdili da je iza njih duga noć u kojoj su jasno dokazali da nisu  jalova oporba. Čime i kome ?  Raspravama o poskupljenju bana, hladnoći, dizelašima,  četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju ili lijepljenjem flastera  na usta koje osim novinara, nitko nije pratio. 

A koliko su bili koncentrirani u sprečavanju vladajućih  da pravo govora smanje za minutu ili dvije,  vidi se i na društvenim mrežama.  Većina mobitel, za koje im mi plaćamo račune, nije puštala iz ruke cijelu noć, a oni koji baš nisu vični tehnologiji, poruke su umjesto na društvenim mrežama ispisivali u snijegu ispred Sabora.  Žalosno, ali istinito, poslanje saborskog zastupnika toliko su degenerirali da su se sami sebi počeli  smijati  za govornicom.  Nikome drugome u Hrvatskoj više nisu ni smiješni.  
 

19. travanj 2024 09:36