StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Posljednji pozdrav Kraljevu Grudobranu

Piše PSD.
26. veljače 2018. - 11:52

''Ah, da, vidim. To treba spojiti na mobitel ili tablet i onda svira'', pažljivo je odgovorio sinčić mojih prijatelja kad sam mu pokazao fotografiju jedne stare kasete. ''Paa, ne baš, mobiteli i tableti još nisu bili izumljeni kad je ova stvarčica bila najpopularnija'', odgovorio sam mu suzdržavajući smijeh. Malac me je gledao u nevjerici, pogledom koji je odražavao i šok i nepovjerenje. ''Dobro, što je onda to?'', upitao je. ''To je kaseta s koje možeš slušati muziku i na nju snimati pjesme s radija'', opet sam mu dao odgovor. ''Zašto ih jednostavno nisi ''downloadirao''?, sad je bio još izgubljeniji. ''Iz dva razloga, kao prvo, na kasetu se ne može downloadirati, a kao drugo, nema se odakle downloadirati'', pokušavao sam mu objasniti da ne postoji internet odakle bi se pjesme mogle ''skidati'' niti moderne naprave na kojima bi se kasete mogle preslušavati.

On još nije mogao razumjeti o čemu pričam. ''Mi bismo ih umetali u kasetofon i slušali muziku'', objasnio sam. ''Zašto jednostavno niste koristili Bluetooth?'', bio je njegov upitni odgovor. Različite generacije žive različite živote. Njegova djeca će, a njemu je tek deset godina, na njegove tablete, mobitele, telefone i Bluetooth gledati s užasom. Naravno, on to još uvijek ne razumije, ali nažalost, svi starimo pa će tako i on. Različite generacije na različite načine doživljavaju život.

Posljednje snimanje u Gradu

Dubrovačka avantura u ''Igri prijestolja'' završila je prošli tjedan; posljednje kamere su spakirane, catering vozila su napustila grad, a glumci su na putu kućama postavljali svoje dubrovačke fotografije na Instagram. Osma i posljednja sezona najpopularnije TV serije ikad emitirane, oprostila se s Dubrovnikom posljednji put, jedino ako glasine o mogućoj filmskoj trilogiji ne postanu stvarnost. Nema sumnje da je serija donijela korist svim uključenim stranama. Filmska kuća HBO dobila je jedinstvenu lokaciju koja je u seriji predstavljena kao krunski dragulj, dok je Dubrovnik imao ne samo financijsku korist nego i neprocjenjivu reklamu. Iako je posljednja sezona snimljena u Dubrovniku u velikoj tajnosti, rezultati će se na malim ekranima tek moći vidjeti sljedeće godine, što znači da će utjecaj ''Igre prijestolja'' potrajati još nekoliko godina.

Budući život ''Igre prijestolja'' u našem gradu teško je predvidjeti; hoće li potrajati do dolaska novog filmskog hita u grad ili će imati dugoročniji, ali ne tako jak utjecaj u sljedećem desetljeću, vidjet ćemo. Snimanje ove serije je bila prava avantura za Dubrovnik. Voljeli je ili mrzili, (znam da je većina vas uopće ni ne gleda), promocija koju nosi sa sobom je ogromna. Posljednjeg dana snimanja naletio sam na obitelj koja se fotografirala na filmskom setu. Bilo je jasno da nisu iz Dubrovnika pa sam im postavio nekoliko pitanja. ''Da, došli smo iz Brazila kako bismo vidjeli Dubrovnik ili Kraljev Grudobran'', odgovorio je sin s velik osmijehom na licu. Preletjeli su pola zemaljske kugle kako bi vidjeli Kraljev Grudobran. ''Znači, došli ste na posljednje snimanje u Dubrovniku?'', upitao sam ih. ''Ne, nismo ni znali da snimaju'', odgovorili su. Bilo je posve jasno da je nazočnost glumaca i cijele ekipe u gradu za ovu mladu obitelj bio pravi bonus. Ili su možda imali dojam da se serija stalno snima u Gradu?

Izraz na dječakovom licu, kad sam mu objasnio da je većina glavnih glumaca u Dubrovniku, bio je neprocjenjiv. Kao što sam rekao, ovakva vrsta reklame se jednostavno ne može kupiti. Istovremeno, činilo su da su dječakovi roditelji manje oduševljeni ''Igrom prijestolja'', a više zainteresirani za arhitekturu Grada. Za Dubrovnik to je klasična situacija u kojoj su svi dobitnici. Različite generacije imaju različite potrebe.

Nepredvidljiva budućnost

Što se mene tiče, tužan sam što je završilo snimanje popularne serije u gradu, ali za nekoliko godina će doći neka druga serija ili film pa će karavana zvana ''Igra prijestolja'' nestati u magli prošlosti i biti zaboravljena. Takva je budućnost – nepredvidljiva. Tko bi u ono vrijeme uopće mogao pomisliti da će kaseta izaći iz mode, da će se video kasete smatrati beskorisnima ili da se ploče više neće vrtjeti na gramofonima u našim domovima. A u sljedećih deset ili dvadeset godina većina onoga što koristimo danas u okviru onoga što zovemo ''moderna tehnologija'', naći će se u smeću.

Međutim, dok će tehnologija postajati stvar prošlosti, sjećanja koja imamo na nju bit će stvarna. Moja sjećanja na ''Igru prijestolja'' (i na kasete) će ostati u meni zauvijek. A sjećanja moja dva mlada prijatelja na Bluetooth i Kraljev Grudobran ostat će u njima. ''Svaka generacija misli da je inteligentnija od one prethodne, a pametnija od one koja tek dolazi'', jednom je rekao veliki George Orwel. Upravo tako George!

25. travanj 2024 14:41