StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Mat, Pat i Mark montiraju bojler

29. siječnja 2018. - 12:24

Oduvijek su me zbunjivala njih dvojica, a onda su dodali i trećeg, kako bi stvari postale još nejasnije. Prvo su bili Lolek i Bolek, ali onda su nekako postali Jim i Jam, poznata poljska braća, a tu su bili i češki prijatelji A Je To. Sjećam se tematske melodije tog crtića i često je zviždućem iz zezancije kad obavljam poslove oko kuće. Razmišljam o ta dva lika koji uvijek započnu neki posao, naprave totalni nered i onda smisle neko genijalno rješenje za izlaz iz novonastale situcije. To je A Je To...zar ne?

Bilo kako bilo, razlog zbog kojeg sam se sjetio ovih luckastih crtića je u tome što sam prije nekoliko dana imao priliku pjevušiti tu melodiju. Moja punica (da, čini se da je ona uvijek središte mojih ''uradi sam'' poslova) je nazvala i rekla kako joj je bojler eksplodirao. ''Jednostavno je puko' i presto radit'', rekla je. Naravno, ponudio sam svoje ''meštarske'' usluge kako bih riješio problem jer, kako je rekla, ''nije se tuširala hladnom vodom od 1991.''


Sa ženinom sestrom pošao sam u Pevec nabaviti odgovarajuću zamjenu. ''Ne, ovo ovdje je pametni bojler'', odgovorila je prijateljski raspoložena prodavačica. Izgleda da mi polako poglupljujemo, cijelo čovječanstvo. Danas nam trebaju pametni telefoni, pametni auti, pametna kuća, a čak sam vidio i pametni krevet neki dan.

A sad se čini da nam trebaju i pametni bojleri! ''Što ga čini intelektualno superiornijim u odnosu na mene?'', upitao sam (iako je i standardni bojler sigurno pametniji od mene). ''Pamti u koje vrijeme dana se tuširate te zagrijava vodu prije tog vremena tako da uvijek imate toplu vodu'', objasnila je prodavačica. Zaboga, zaboravite da vas Big Brother gleda, sad vas gleda bojler!

Ne trebam ni spominjati da smo odustali od bojlera pametnijeg od cijele obitelji i prebacili se na jeftiniju opciju, koja je vjerojatno došla iz Sjeverne Koreje. ''Jesi li siguran da znaš promijeniti bojler?'', komentirala je moja punica dok sam se borio s novim aparatom penjući se skalinima. ''Da, naravno, lako je'', bio sam pun samopouzdanja.

Skinuti stari bojler sa zida bilo je relativno lako, a imao je vijke toliko duge da im je kraj vjerojatno negdje u Srđu. Svi nosači su bili prilično stari i ruzinavi i tu se skrivala moja propast. Njihao sam se pod težinom novog bojlera pokušavajući ga ''objesiti'' poviše kade kao da postavljam sliku Mona Lise. Uz pomoć malog udarca, sjeo je na mjesto, što je bio dobar početak.

Spojio sam stare cijevi, ali realno gledajući, tu sam trebao stati i promijeniti ih, ali pogled unatrag je predivna stvar. ''Jeste li spremni za punjenje?'', upitao sam. Voda je pojurila u bojler i sve se činilo savršeno. A onda je počelo kapati. Još jedna kap. Sad još jedna veća. Jedna kap i još veća kap. Da, stare cijevi, koje su tamo vjerojatno od Drugog svjetskog rata, nisu htjele da ih pomičem. Kamenac koji se formirao tijekom godina i napravio vodootpornu barijeru, sad je popucao i poput rupe u brani, počeo pomalo popuštati.


Upravo kad sam htio izustiti ''Mislim da trebam promijeniti....'', brana je pukla, cijev je izletila iz novog bojlera te je pedest litara vode potopilo moju punicu i mene. Moja punica, vrišteći od iznenadnog hladnog tuša i ja, u jeans hlačama koje su sad poprimile puno tamniju nijansu plave (ne sive!), stajali smo poput A Je To likova u velikoj lokvi vode. Začudo, vjerojatno zahvaljujući Murphyjevom zakonu, samo je mala količina vode otišla u kadu, najviše vode je pod kutom zapljusnulo nas dvoje.

Ništa nam drugo nije bilo preostalo nego početi pjevušiti melodiju iz popularnog crtića i smijati se u vlazi. ''Pitam se bi li nas i pametni bojler pokušao utopiti'', smijao sam se pokušavajući sa šugamanima obuzdati vodeni nered. Cijevi su promijenjene, nove su zamijenile stare koje je postavio Marin Držić. Bojler je ponovno spojen i upaljen.

Na kraju su Mat i Pat (to su bila imena A Je To likova) iliti moja punica i ja, uvidjeli smiješnu stranu našeg hladnog tuširanja. Ako se ne možete nasmijati nevolji u lice, onda život nije vrijedan življenja. I zapamtite, ako se puno smijete, kad ostarite, vaše bore će biti na pravim mjestima. ''Kako ti je bojler?'', upitao sam punicu nekoliko dana nakon vodene katastrofe. ''Odlično, ali mi je počela curiti voda iz wc školjke'', bio je odgovor. Još jedna prilika za A Je To likove. Samo ću ovaj put ponijeti ombrelu.

19. travanj 2024 23:09