StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

<br /> Ja sam movemberski bradonja!

4. prosinca 2017. - 11:44

Kao što je američki glumac Danny Pudi jednom rekao, ''Neću moći pustiti bradu. Svjestan sam svojih ograničenja kao čovjeka''. Kao i Pudi, i ja imam ograničenja. ''Što ti je to na faci...jeli to pokušavaš pustiti bradu?'', upitao me čovjek u butizi. ''Ah, da, to radim zbog Movembera'', odgovorio sam. ''Movember...što je to...to je srpsko'', izvalio je.

Pobjegao sam prije nego mi je postavio pitanje gdje sam bio 1991. Nikad nisam bio osobito dobar u puštanju brade. Čini mi se da je potrebna cijela vječnost da se na mom licu pojave male crne dlačice. Da posao kompanije Gillette ovisi o meni, onda bi već davno propala. Pokušavao sam nekoliko puta, ali svi moji pokušaji završavali su katastrofom. U kasnim tinejdžerskim godinama, obožavao sam grupu Spandau Ballet, činili su mi se tako ''cool'' i uvijek su privlačili žene.

Uporno sam pokušavao pustiti bafe poput njihovog pjevača koji ih je tako ponosno pokazivao. Greška! Velika greška! ''Na tvom mjestu ne bih išao vani, vjetar će ti otpuhati te bafe s lica'', sjećam se kako me tada prijatelj zafrkavao. Nepotrebno je reći da sam na kraju izgledao kao balerina, a ne Spandau Ballet! Nisam mogao ni otvoriti neki časopis, a da odmah ne naletim na još jedan u nizu naslova koji kažu kako brade muškarcima daju zdraviji izgled i veći status. Sjećam se naslova iz časopisa Maxim, ''Brade vas čine privlačnijim ženama, potvrdila znanost''. Oh zaboga, sad je i znanost protiv mene.

Prije petnaest godina nekoliko mjeseci nisam radio te sam odlučio ponovno pustiti bradu. Nije baš upalilo, sve što sam na kraju dobio bila je ''kozja'' bradica. To nije bilo ono što sam želio, mislim, tko uopće želi izgledati kao jarac, ali budući da sam konačno imao kakvu takvu bradu, odbacio sam pomisao o ponovnom brijanju. Movember je došao i ove godine, a s njim i moja prilika za ponovni pokušaj. Movember se zapravo još uvijek nije proširio u Hrvatskoj.

Zapravo se radi o ideji koja je krenula prije nekih desetak godina kako bi potaknula muškarce da puštaju brkove u studenom i podignu svijest o zdravstvenim problemima muškaraca. Rak prostate, testisa, mentalno zdravlje i prevencija suicida, sve je obuhvaćeno Movemberom. Slavne osobe, glumci i nogometaši sudjeluju u ovoj akciji kako bi je učinili globalnom. Da, Movember je kombinacija slova M, početnog slova riječi ''moustache'' (brkovi) i ''ovember'' od engleske riječi November za mjesec studeni. Ako ste u Movemberu, onda pozovete prijatelje i obitelj da vas sponzoriraju i tako sakupljate novac za dobrotvorne svrhe. Ova godina je probna za mene.

Prvog studenog sam se prestao brijati, što je moja žena primijetila tek nakon deset dana. Neugodna i depresivna sjećanja na moje rane dvadesete opet su navrla. Nakon dva tjedna mogu reći da imam neku vrstu polu bradice. Nakon dvadeset dana počela me užasno svrbjeti. Većinu dana bih provodio češući se po licu. Nisam je uopće dirao, nisam je čak niti podšišao. Moje lice izgleda poput neodržavana travnjaka s dijelovima na kojem raste duga trava koja se pruža posvuda te s malim površinama koje su potpuno bez dlaka. Zadnja stvar koju učinim prije spavanja je počešati se po licu, a prva kad se ujutro probudim je protrljati bradu. Barem štedim novac na žiletima.

''Je li to novi izgled?'', upitao je prijatelj prilično sarkastično. To je bio prvi iz tirade sarkastičnih komentara. Neki dan sam za vrijeme jednosatnog sastanka samo vrtio prstima po svojoj polu bradi. ''Jesi li dobro, treba li ti žilet?'', bilo je pitanje jednog poslovnog čovjeka. ''To je za Movember'', odgovorio sam nadajući se da me neće pitati gdje sam bio 1991. Izgledam kao da sam se upravo vratio iz divljine Aljaske ili s Robinsonom Crusoeom zaglavio na pustom otoku mjesec dana. Kad ovo budete čitali, već ću biti obrijan (vjerojatno). Moj rok je prvi prosinca.


Bez obzira koliko me brada užasno svrbi i koliko mi je nelagodno, odlučan sam izdržati do roka. ''Možda bi je trebao ostaviti do Božića pa ću ti je opiturati u bijelo i izgledat ćeš poput Djedice'', šaljiva je moja žena. Budući da mi je brada već napola sijeda, onda sam na pola puta do potpunog izgleda Djedice. Možda ću je i ostaviti, ako budem izdržao nesnosni svrbež. Ipak će mi biti teško oprostiti se s mojim dlačicama. Ali zašto je ne bih ostavio? Barem ću tako bit spreman za sljedeći Movember. Samo se nadam da brade neće izaći iz mode, ustvari ni ne znam jesu li brade ''in'' ili ''out''. Za kraj jedna engleska poslovica koja kaže, ''Muškarac bez brkova je poput čaja bez mlijeka''.



 

19. travanj 2024 04:49