StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Depresivna lista želja

24. srpnja 2017. - 16:46

Liste želja su depresivne! Nepodnošljiva vrućina me tjera da ''uživam'' u ranim jutrima i kasnim noćnim satima kad moj um ima dosta vremena za lutanje. To zna biti opasno, posebno za mene, kad čovjek ima viška slobodnog vremena. Mozak (da, čak i moj) je moćan kompjuter koji je, ako nema neku svrhu ili zadatak, sklon sanjarenju i zamišljanju ludih stvari. Jednog ranog jutra dok je sunce izlazilo nad Cavtatom, počeo sam razmišljati o svojoj listi želja, svemu onome što bih još želio učiniti u životu. Mislim da me razgovor s nekoliko engleskih prijatelja prethodne večeri, koji mi je još uvijek bio u ''freškom'' sjećanju, potaknuo na razmišljanje upravo o toj listi. ''Oh, ti je nemaš'', izgledali su šokirano. ''Nikad baš nisam razmišljao o toj listi, a vjerojatno sam još premlad za nju'', odgovorio sam. Dio rečenice koji govori da sam ''premlad'' je laž. Našao sam se ispred laptopa sjedeći u šorcu i pokušavao napisati svoju listu želja dok je ostatak kuće hrkao.

Lista s 10 tisuća stavki

''Znači, trebam li sastaviti listu od top deset stvari koje bih učinio u životu i trebam li ih poredati po važnosti?'', mrmljao sam. A evo i razloga zašto je sastavljanje ovakvih lista depresivno - pa nisam se čak mogao sjetiti ni prve tri stvari, a kamoli njih deset. Bit ću iskren, sve što sam uspio napisati bilo je ''Moja lista želja'' ili ''My Bucket List''. Nisam imao ništa. Je li to zato što sam već uradio sve što sam htio i mogao? Ne! Ima toliko opcija koje bih mogao nadopisati na svoju listu, ali nijedna mi se baš nije sviđala. Stoga sam se okrenuo Googleu u potrazi za nekim idejama (opet depresivno) te sam došao do zaključka da postoji lista želja za svaki tip ljudi. Postoji lista s čak 10,000 stavki! Ipak sam počeo pregledavati one manje, s desetak želja kako bih dobio neku ideju. Evo jedne takve liste, a koja savjetuje slijedeće; 1) Pođite na odmor u svoju kuću u inozemstvu – hm, pa ja već živim u inozemstvu i imam kuću, stoga ću zasad preskočiti ovu ideju. 2) Naučite neki strani jezik – pa, to sam već naučio (skoro). 3) Pođite na jahanje na devama – kako li se, zaboga, ova stavka našla tako visoko na listi želja, pitam se. Ne bih se na ovo odlučio ni da mi netko plati, jednostavno bi mi bilo žao životinje. 4) Provozajte trkaći auto – ovo bi moglo biti zanimljivo, neću odmah odbaciti. 5) Kupite dizajnerski sat – dovraga što?! Nemam ni onaj obični, a isto tako nemam ni najmanju želju posjedovati sat s nečijim imenom na njemu. 6) Naučite svirati neki instrument – ah, prva smislena ideja. Ne mogu reći da sam ikad želio svirati neki instrument, ali kad vidim i čujem nekoga tko svira saksofon ili gitaru, na trenutak osjetim ljubomoru. 7) Posjetite kasino u Las Vegasu – ne mogu zamisliti lošiju kombinaciju. Nikad nisam shvatio svrhu kasina. Ako bih želio izgubiti novac, onda bih...Ne, nikad nisam osjećao potrebu gubiti novac. A otići u plastični grad negdje usred pustinje....ipak ne, hvala. 8) Napravite tetovažu – zašto bi to netko dodao na svoju listu želja? To je nešto što ćete napraviti kad imate 18 godina, ili ste pijani (ili napušeni) i takvi se nađete ispred salona za tetovaže. Liste želja su nešto što želite učiniti pri kraju svog života, prema tome, kako će mi tetoviranje tu pomoći? 9) Spavajte s dva ili više muškarca ili žene – ah, pa...nisam siguran kako bih ovo komentirao. Bit ću diplomat i stavit ću ovu ideju na stranu. 10) Hranite pingvina – vrlo specifična stavka na listi, zapravo malo čudna. U redu, nije toliko jer sam to radio u londonskom zoološkom vrtu, ali u divljini....Želim reći da to nije nešto što bih baš volio učiniti, ali izgleda da nekako moram popuniti ovu listu.

Imao bih ''3 u 1''

Pregledavši sve ideje, počeo sam razmišljati o razlogu sastavljanja ovakve liste i opet pao u depresiju. To su stvari koje želite učiniti prije negoli umrete. Ali što ako u tome ne uspijete? Što ako mi ostane jedna neispunjena želja? Tko će onda odraditi listu za mene? Bilo je već 5,30 i sunce je gotovo izašlo. Ispod naslova ''Moja lista želja'' stajale su samo tri stavke. Zapravo kad bih mogao voziti Formulu 1 preko Antarktika bacajući ribu kroz prozor i slušajući CD o tome kako naučiti svirati harmoniku, onda bih ispunio cijelu svoju listu odjednom, imao bih ''3 u 1''. Ne volim planirati. Ja sam više čovjek od trenutka. Ako se previše čvrsto držite planiranja, onda ćete najvjerojatnije propustiti avanture, atrakcije ili spontane ponude. A kao što znamo, upravo su slučajne avanture te zbog kojih se isplati živjeti. Na kraju sam izbrisao svoju listu želja i uvukao se natrag u krevet.

 

24. travanj 2024 01:20