StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Lastavice lete, njorgala se bude

12. lipnja 2017. - 16:18

Ljeto je definitivno stiglo! Međutim, to nema nikakve veze s temperaturama u porastu, lastavicama koje lete uokolo hvatajući muhe, niti s gužvama na Stradunu, gomilama turista s kruzera, ili frustrirajućim prometnim kaosom. Ne, razlog zbog kojeg znam da je ljeto stiglo jest pojava pritužbi na cijenu kave u staroj gradskoj jezgri. S lastavicama su se sa zimskog odmora vratili i oni koji uvijek prigovaraju na cijene u Dubrovniku. Već smo navikli na skandalozne naslove tijekom ljeta kad se blogeri, novinari i njima slični spuste iz Zagreba u Dubrovnik i jednostavno moraju puniti prostor nečuvenim pritužbama. ''Ako želiš sjediti na najljepšoj ulici na svijetu, plati ili prošetaj!'', bio je prvi rafal pri otvaranju vatre. Ovaj naslov se pojavio nakon što je gost platio 70 kuna za dvije kave na Stradunu. Skupo? Pa skupoća je vrlo relativan pojam. Kako uopće odrediti što je skupo, a što ne? ''Pojam ''skupo'' se odnosi na sve što zahtjeva značajan trošak; to podrazumijeva cijenu višu od one koju prosječna osoba može platiti ili cijenu koja se plaća samo za nešto posebno, piše na stranicama oxfordskog rječnika engleskog jezika. Je li Ferrari skup? Pa, da, jer dobivate nešto posebno, uz cijenu veću od one koju si prosječna osoba može priuštiti.

Stradun je poseban

Ako biste naručili dvije kave u središtu Londona, bili biste jako sretni da dobijete ostatak od novčanice od deset funti. Je li to skupo? Većina ljudi bi odgovorila ''ne, jer takve su cijene u Londonu''. To isto se može reći i za Rim, Pariz, Tokio i New York. Unaprijed znamo da ćemo u svim ovim gradovima plaćati po jako visokim cijenama. Ono što također možemo zaključiti je da su trošak ili cijena usporedivi. Ako jednu destinaciju izravno uspoređujete s drugom, odmah ćete doznati koja je skuplja. S čime onda uspoređujete Dubrovnik i dolazite do svojih zaključaka? Možete li ovaj grad usporediti s ijednim od ovih velikih svjetskih gradova? Vjerojatno ne. Stoga, kako biste dobili relativan odnos cijena, trebali biste Dubrovnik usporediti s nekim drugim, sličnim gradom. S nekim primorskim gradom, nekim antičkim gradom koji je prepun povijesti i kulture, mjesto koje je meka za turiste, jedinstveni grad. Nije lako. Možda s Venecijom? Ne, ona je puno veća. Atena? Mont Saint Michel u Francuskoj? Siena? San Marino? Rodos? Sve predivne destinacije i potpuno različite. Ako dolazite iz nekog mjesta ili gradića koji se nalazi ''Bogu iza leđa'', a gdje je cijena za skoro jedan bidon kave jednaka cijeni nekoliko zrna riže, onda je normalno da vam je kava na Stradunu skupa. Ali ako dolazite iz Monte Carla, onda vam je kava u Dubrovniku gotovo pa besplatna. Prema tome, teško je uspoređivati. Vratimo se oxfordskom rječniku. ''Cijena koja se plaća za nešto posebno'', to je zanimljiva rečenica. Je li sjediti na Stradunu posebno iskustvo? Da, jest, mislim da imati priliku sjediti u takvoj ulici u tako jedinstvenom gradu uistinu jest posebno. Problem je u tome što je 70 kuna previše za dvije kave, da, ali ovdje ne govorimo o dvije kave koje ispijate negdje ''Bogu iza leđa''. Svi domaći znaju kako se kreću cijene kave u gradu.

Što je skupoća

Ako želite jeftiniju kavu, znate točno gdje poći. A budimo realni, svaki turist i s pola mozga zna da sjediti na vrhunskoj poziciji znači i platiti istu takvu cijenu. Situacija je posvuda ista. Tako je i s nekretninama – lokacija, lokacija i opet lokacija. Zašto je onda Dubrovniku prišivena etiketa ''skupo''? Jednostavno zato što turisti koji ovdje dolaze vjeruju da dolaze u hrvatsku inačicu mjesta ili gradića koji se nalazi tamo negdje ''Bogu iza leđa''. Oni su unaprijed zamislili da je Dubrovnik jeftina destinacija. Neke od ovih predrasuda vuku korijene još od bivše države kad je kraljevao masovni turizam, a piva bila jeftinija od vode. Ti su dani davno prošli, davno su zaboravljeni, ne postoje više. Neki lokalci će odgovoriti, ''Ako vam je preskupo, onda nemojte dolaziti''. Ja bih radije odgovorio da nije toliko skupo, samo trebate znati koristiti svoje moždane vijuge. Dubrovnik nije London, ali nije ni ''Bogu iza leđa'', negdje je između. Želite odsjesti u hotelu s pet zvjezdica, jesti jastoga i piti koktele cijelu noć? Onda ćete i platiti. Naravno da hoćete! Radi se o tome da jednostavno svoje želje trebate prilagoditi svom novčaniku. Ništa nije skuplje od propuštene prilike.

 

24. travanj 2024 23:28