StoryEditorOCM

Kako je Andro zaboravio na Dubrovački dogovor?

5. lipnja 2017. - 14:32

'Tiho, tiho teče Neretva, nema više dušo mostova', orila se pjesma Mate Bulića u sjedištu dubrovačkog HDZ-a na Stradunu u nedjelju do kasno u noć.  HDZ-ovi uredi u Petilovrijencima bili su premali da prime sve pristigle čestitare  kada je postalo jasno da je Mato Franković postao novi gradonačelnik  Dubrovnika, Nikola Dobroslavić osvojio treći mandat Dubrovačko-neretvanskog župana, a Dalibor Milan 'srušio' Most u Metkoviću. Nagurani u stotinjak kvadrata, zajedno sa hadezeovcima veselili su se i njihovi koalicijski partneri.  Željko Raguž i njegova ekipa iz Dubrovačke stranke te budući vijećnici Dubrovačkog demokratskog sabora Terezina Orlić , Ivan Jeličić i Lukša Matušić.

HDZ-ovci su doista imali razloga za slavlje.  Nakon osam godina i suza Dubravke Šuice, ponovo vladaju Dubrovnikom, no sasvim sigurno najslađa i politički najvažnija  im je pobjeda u Mostovoj 'utvrdi', u  Metkoviću  gdje su nakon četiri godine Boža Petrova i njegovu ekipu skinuli s vlasti. Jednako značajna je i pobjeda Nikole Dobroslavića nad Nikolom Grmojom. Iako je bila očekivana, na izborima u drugom krugu znalo se svašta događati pa je  Dobroslavićeva pobjeda nad Grmojom  formalno označila je kraj Mostovog utjecaja na krajnjem jugu.  Istina, u županijsku Skupštinu ušli su sa trostruko većim brojem vijećnika nego su ih imali do sada. No iako su, kako kaže Grmoja,  druga najjača politička stranka  u županiji,  iz oporbenih klupa moći će ipak jedino moralizirati. Pokušao je  Božo Petrov u  nedjelju navečer  izgubljenu bitku pretvoriti u pobjedu ponavljajući da su u samo četiri godine sa četiri narasli na 77 vijećnika u  županijskim Skupštinama, no činjenica je da je Most definitivno najveći gubitnik ovih lokalnih izbora. Naredne četiri godine koje će provesti  u oporbi, i to u cijeloj Hrvatskoj, biti će i test dosljednosti Mostovoj mantri da se politikom bave zbog poštenja, a ne fotelja.

I dok su HDZ-ovci slavili na Stradunu, na drugoj strani Dubrovnika, u Lapadu u stožeru Valentina Dujmovića dubrovački HNS-ovci kiselim osmijesima pokušali su skriti razočarenje i tugu. Osim donedavnog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića kojemu je zakonom bilo zabranjeno kandidiranje.  Vlahušić  naime niti malo nije krio ogorčenost zbog gubitka izbora nakon što je  osam godina vladao  Dubrovnikom pa je čak zatražio i ostavku svog stranačkog predsjednika Ivana Vrdoljaka.  I to hitno, do ponoći  te iste večeri.  Vlahušić je poručio  kako  HDZ nije stranka s kojom se može surađivati držeći Vrdoljaka odgovornim za poraz HNS-ovih kandidata u Dubrovniku, varaždinu i Zagrebu  jer twitanjem o kurikularnoj reformi  i nejasnim odgovorima o navodnom dogovoru sa premijerom Andrejom Plenkovićem isprovocirao malu izlaznost lijevog biračkog tijela na izbore.  Bivši dubrovački gradonačelnik koji je već najavio svoju kandidaturu  na mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima  i to kao nositelj liste u 10. izbornoj jedinici, kao član predsjedništva stranke siguran je da HNS neće spašavati Plenkovića i HDZ-ovu većinu u Saboru.  Ljut je Andro, a ima biti i zašto. No očito je zaboravio kako je prve četiri godine Dubrovnikom vladao uz pomoć HDZ-a kroz Dubrovački dogovor. Nije li stoga pomalo licemjerno da je upravo on prvi zatražio ostavku  Ivana Vrdoljaka zbog 'koketiranja' sa HDZ-om?
 

19. travanj 2024 23:20