StoryEditorOCM

Čoko skandal koji je sablaznio Hrvatsku

7. prosinca 2016. - 16:18

Uspjelo nam je konačno i to - umiješali smo politiku čak i u čokoladu. Hrvatska predsjednica izazvala je nacionalni čoko-skandal kad je, navodno na prijemu za sv. Nikolu, hrvatskoj djeci dijelila srpsku čokoladu.

Lavinu je svojom javnom facebook objavom pokrenuo roditelj jednog dubrovačkog mališana, bijesan što se sve to dogodilo baš na Dan dubrovačkih branitelja, na dan kojeg zbog strahovitog srpsko-crnogorskog razaranja recentna povijest pamti i kao "Crni petak dubrovački". Bio je to jako tužan dan. Nisam mogao ni zamisliti će ga se pamtiti kroz naslov mog izvještaja o strahotama srpsko-crnogorskog razaranja objavljenog u ratnom izdanju Dubrovačkog vjesnika. Još manje sam mogao zamisliti da će, 25 godina kasnije, nacionalne strasti uzburkati jedna jeftina i u dobroj namjeri podijeljena čokoladica.

Dan nakon što su mališi smazali čokoladu, zabrinuti zafrkanti raspituju se hoće li srpska čokolada ostaviti traga na hrvatskoj nejači. Već sada je sigurno da će dio njih jednog dana nositi bradu ili će je redovito morati brijati. Zafrkanti zafrkavaju, ali posljedice ove priče ipak su potencijalno ozbiljnije. Jer, ako ih roditelji nisu toga poštedjeli, djeca će shvatiti da je ispravno čokoladu dijeliti baš na hrvatsku i srpsku, a ne na dobru ili lošu, crnu ili bijelu. Najteži dan u novijoj dubrovačkoj povijesti doista se nesretno poklopio s blagdanom sv Nikole, zaštitnikom djece i pomoraca. Moramo li zbog toga svoju traumu projicirati čak i na dječje čokoladice i hoće li nam to donijeti išta dobrog, išta korisnog?

Da je netko zadužen za protokol u Uredu predsjednice uključio mozak, djeca na svetog Nikolu ne bi dobila čokoladicu. Dentalno zdravlje nacije ionako nam je među pet najlošijih u Europi. Djeca su nam pretila, pa bi i čips od jabuke dobro došao. Da je netko zadužen za protokol uključio mozak, hrvatska bi predsjednica djeci uručila neki hrvatski slatkiš jer time tiho ali nedvosmisleno promovira domaći proizvod.

I kad smo već kod hrvatskih slatkiša, pritom nisam mislio na inkunicu s likom i otisnutim potpisom hrvatske predsjednice. Jedan slatkiš je stvarno dovoljan. Ovaj drugi malo "baca" na značku druga Tita.

25. travanj 2024 01:31