StoryEditorOCM
KulturaPOSLJEDNJA OVOGODIŠNJA PREMIJERA U DUBROVAČKOM TEATRU

PREMALJEĆE NAM JE DOŠLO, SVE JE ETO SRETNO PROŠLO Prikazana praizvedba predstave "Bajka o baki Mokoš"

Piše PSD.
5. prosinca 2019. - 21:18
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića prikazana je praizvedba djela "Bajka o baki Mokoš" autorice i redateljice Srđane Šimunović. Scenografiju potpisuje Anamarija Obradović, kostimografiju Tea Bašić Erceg, skladatelj je Hrvoje Hegedušić, oblikovanje svjetla priredio je Marko Mijatović, oblikovatelj video projekcija je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj zvuka je Milan Tomašić, glazbena korepetitorica je Sanja Lasić, fotografije i video potpisuje tvrtka Palm Productions, a inspicijentica-šaptačica je Ivana Ljepotica.

U predstavi igraju: Izmira Brautović (baka Mokoš), Dražen Čuček (Velez), Nikola Sekulo (Perun), Mirej Stanić (Mjesec), Srđana Šimunović (gorska vila), Nika Lasić (djeva), Carmela Grgurević (pčelica), Bojan Beribaka (papagalo Messi), Hrvoje Sebastijan (knez Orsat Soko) i Maro Martinović (narator).

- Ljudi se često znaju,,kititi tuđim perjem” zaboravljajući što čine šumi, ne shvaćajući da su i oni dio prirode koji zajedno čine skladni univerzum. Priroda ima svoje celestijalne zakone pa tako postoji, brijeme kad dolazi Zima i brijeme kad dolazi Premaljeće. Ovo je mitološko-ekološka priča koju sam dijelom izmaštala a dijelom se naslanja na legende o rijeci Ombli i njenim kladencima. Dio likova preuzet je iz u Slavenskog Panteona: Mokoš – Perun – Velez; te sam se ponovno vratila čitanju prekrasnih Priča iz davnine – I.B. Mažuranić. Šuma je dio nas i mi smo dio šume, ako izgubimo šume izgubit ćemo bio-raznolikost vrsta koje postoje na Plavom planetu. Potrebno je podizati svijest djece o redu i harmoniji koja je postoji u prirodi, a čovjekovim djelovanjem svakim danom je sve više narušena. Drugi važni segment ove bajke je jezik, ptice i vladari šume pričaju dubrovačkim govorom, smatrala sam potrebnim da kroz ovu bajku, zaintrigiram djecu za bogatstvo dubrovačkog govora. Ako izgubimo jezik, gubimo i identitet, napisala je Šimunović u popratnom tekstu.

Reprize predstave su na rasporedu 7. i 8. prosinca u 18 sati te 9., 10., 11. i 12. prosinca u 10 i u 12 sati.

 
20. travanj 2024 09:38