StoryEditorOCM
KulturaHRVATSKO-RUSKO DRUŠTVO "UMJETNOST BEZ GRANICA"

IZ RUSIJE (I SALOČE OD ZRCALA) S LJUBAVLJU Održan koncert koji slavi rusku kulturu

Piše PSD.
30. studenog 2019. - 09:54
Članovi Hrvatsko-ruskog društva ”Umjetnost bez granica” održali su, u zaista prepunoj Saloči od zrcala, koncert pod nazivom ”Iz Rusije s ljubavlju”. U ime Društva, okupljene je pozdravila Helena Tomašković koja je kazala kako je cilj večeri predstaviti 12 ”bisera iz bogate ruske glazbene i književne baštine”. Tako su se na repertoaru našla djela Rimski-Korsakova, Borodina, Hačaturjana, Sviridova i mnogih drugih skladatelja, bilo je tu i romanci, ali i djela iz bogatog vrela ruskih narodnih skladbi.

Govorilo se i o velikanima ruske književnosti poput Ljermontova, Puškina i Njekrasova, a obuhvaćeno je razdoblje XIX. i XX. stoljeća. Između svake od 12 glazbenih stavki, Tomašković se potrudila objasniti i približiti pozadinu djela koje se izvodi, a dubrovačka publika je više nego oduševljeno reagirala, posebno na interakcije među izvođačima tijekom izvedbe. Štoviše, na pojedinim izvedbama pljeskom je sudjelovao i auditorij!

Na koncertu su nastupili: Vera Obukhova Velić (mezzosopranistica), Helena Tomašković (klavir), Pero Škobelj (gitara) i Ivan Kušelj (trublja). Koncertom je, uoči početka 6. Dubrovačkog zimskog festivala, večer u Saloči od zrcala prošla u slavljenju bogatstva i šarolikosti ruske kulture, ali i zbližavanja krajnjeg hrvatskog juga s ne uvijek tako 'hladnim' sjeverom. bLu
25. travanj 2024 03:29