StoryEditorOCM
KulturaDODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

FOTO Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić najbolje su 'blizanke', Zdravka Ivandija Kirigin briljirala je scenografijom za "Geranium", a Ivo Lipanović dirigiranjem "Nabucca", Krunoslavu Šariću nagrada za umjetničko djelovanje...

Piše PSD.
25. studenog 2019. - 09:04
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je dodjela Nagrada hrvatskog glumišta, a bila je u znaku obilježavanja 100. obljetnice Hrvatskog društva dramskih umjetnika na čijem je čelu dubrovačka dramska umjetnica Perica Martinović.

Među nagrađenima su i dramske umjetnice Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić kojima je dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade i to za ulogu blizanki u predstavi ”Blizanke” Nikoline Rafaj u režiji Lee Anastazije Fleger u produkciji Kazališta Marina Držića a premijerno izvedene 15. ožujka 2019. Predstava "Blizanke" bila je nominirana i za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade - DRAMA.

Zdravka Ivandija Kirigin dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu scenografiju i to za predstavu ”Geranium” Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović premijerno izvedene 20. kolovoza 2019. u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Pored kostimografije, predstava "Geranium" bila je nominirana u još dvije kategorije:

- Marina Pejnović za najbolje redateljsko ostvarenje - DRAMA;
- Romano Nikolić za ulogu Harona u kategoriji sporedne muške uloge;

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje - OPERA nagrađen je Ivo Lipanović (rođen u Dubrovniku, a podrijetlom iz Lumbarde na Korčuli) i to za dirigiranje opere “Nabucco” Giuseppea Verdija u režiji Georgija Para i Jelene Bosančić.

Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dramskom umjetniku Krunoslavu Šariću koji je inače punih 7 godina nosio repertoar Kazališta Marina Držića.

- Vi ste šlag na torti ovoga što se meni događa večeras! Zahvaljujem svima koji su na bilo kojim način doprinijeli da stojim ovdje. Trebao bih biti duhovit ili kratak, pa, evo, bit ću kratak. Hvala vam, rekao je Šarić primivši Nagradu koju mu je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Inače, u kategoriji “Najbolje sporedne ženske uloge” nominirana je bila članica ansambla KMD-a, Mirej Stanić za ulogu u predstavi “Posljedice” autora i redatelja Romana Nikolića u koprodukciji Udruge Arterarij iz Zagreba i KMD-a.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - SCENOGRAFIJA nominirana je bila i Dubrovkinja Doris Kristić i to za predstavu za djecu i mlade "Timm Thaler ili prodani smijeh" Jamesa Krüssa - Jelene Kovačić u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.


Također, za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERA za najbolju žensku ulogu nominirana je Dubrovkinja Dubravka Šeparović Mušović za ulogu Klitemnestre u operi "Elektra" Richarda Straussa pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.
18. travanj 2024 20:09