StoryEditorOCM
KulturaGOSTOVANJE IZ METROPOLE

ŽITNICA RUPE U PRAVOM BOŽIĆNOM OZRAČJU Otvorena izložba "Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja"

Piše Bruno Lucić
Foto: Božo Radić/ CROPIX
21. studenog 2019. - 22:24
Posljednja ovogodišnja izložba u okviru izložbenog programa Dubrovačkih muzeja ”Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ otvorena je u žitnici Rupe. Dubrovačka koordinatorica izložbe, voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić na početku je u svoje i u ime ravnateljice Pavice Vilać pozdravila okupljene.

- Ovo je suradnja koju dugi niz godina njegujemo, sedma je ovo zapravo suradnja Dubrovačkih muzeja i Etnografskog muzeja iz Zagreba. Velika nam je čast i zadovoljstvo što možemo sudjelovati u ovim razmjenama muzejskih izložbi. Moramo se pohvaliti da smo i mi s našom izložbom "Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju" bili gosti u zagrebačkom Etnografskom muzeju, a ovo je prilika da im zapravo čestitamo njihov 100. rođendan jer naš nacionalni Etnografski muzej u Zagrebu upravo ove godine slavi 100. rođendan, kazala je Margaretić.

Autorica izložbe je Danijela Križanec-Beganović, stručna suradnica doktorica znanosti Arijana Koprčina, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje u Dubrovniku, nisam bila od maturalca, ali od onog maturalca u osnovnoj školi! Želim zahvaliti Dubrovačkim muzejima što su nas uopće pozvali s ovom izložbom i što smo imali priliku izlagati u ovako prekrasnom prostoru. Neću reći da sam zavidna jer to nije baš lijepa emocija, ali prostor vam je prekrasan! Nadam se da često dolazite ovamo i da pratite izložbe pošto ima puno vrijednih programa koji se mogu vidjeti. Nadalje, želim zahvaliti Barbari Margaretić jer bez nje ova izložba ovdje ne bi gostovala, ali i svim ostalim djelatnicima Dubrovačkih muzeja koji su sudjelovali u postavu. Želim zahvaliti i kolegici Adrijani Gašparić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu koja je važan čimbenik realizacije ove izložbe. Dubrovnik je bio jako dobar prema nama i doći ćemo ponovo, nadam se, vrlo brzo.  Izložba je prilagođena ovom prostoru i ovoj prilici, nije u svojoj punoj veličini, ali je onaj najljepši dio odabran da se postavi u Dubrovniku. Osim toga, izložbu prati i katalog kojeg nažalost možete vidjeti samo na stranicama zagrebačkog Etnografskog muzeja jer više nemamo primjeraka, rasprodao se.  Za one zainteresirane, legendi je zaista puno pa možete pratiti koncept izložbe preko pisanih tekstova gdje se tematizira sve oko božićnog nakita: vrste božićnog nakita odnosno momenta kada se on javlja. Recimo, meni zanimljiva tema je zelenilo i ideologija. Nadam se da će vam se dopasti izložba i nadam se da će vas to možda potaknuti da i sami nešto učinite malo drugačije ove godine s vašim božićnim zelenilom, namjerno ne kažem božićno drvce, možda imate neku drugu vrstu zelenila. Koje su vam opcije, o tome možete pročitati u ovoj izložbi, rekla je Križanec-Beganović te izložbu proglasila otvorenom.    

Izložbom predstavljen božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća, a prezentirane su njegove vrste, kao i načini izrade te ukrašavanja njime. Pritom je obrađen i izostanak ovakvih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske. Predstavljeni su ukrasi izrađeni različitim materijalima i tehnikama, a podijeljeni su u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji.

Kao i sve druge tradicije i običaji  i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike.

Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potiče pitanje starosti tradicija kakve se danas poznaju.

Zanosnom pjesmom i svirkom, otvaranje izložbe uveličali su mali i veliki, ali dragi polaznici radionice "Kolende i božićne pjesme" dubrovačkog ogranka Matice hrvatske na čelu s njihovim voditeljicama Sanjom Dražić Paolom Dražić Zekić.

Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2020. bLu
20. travanj 2024 03:35