StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNICA MJESECA HRVATSKE KNJIGE: KNJIŽEVNIK O SVOM STVARALAŠTVU, ODLASKU MANI GOTOVAC I (NE)UKUSU SMRTI U HRVATSKOJ

SLOBODAN PROSPEROV NOVAK Očito su Dubrovačke ljetne igre jako u krizi jer je jedna od glavnih pozitivnih kritičarki Festivala ministrica kulture

Piše Bruno Lucić
Foto: Vedran Levi/ Dubrovačke knjižnice
15. studenog 2019. - 21:42
Samo 'finale' Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama označilo je predavanje književnika Slobodana Prosperova Novaka u Saloči od zrcala. Okupljene je u ime Dubrovačkih knjižnica pozdravila Ivona Macan.

- Nakon dugo vremena odazvao sam se da dođem u Dubrovnik, počašćen sam tim pozivom. Danas je posljednji dan Mjeseca hrvatske knjige, u Zagrebu je navodno 'središte svijeta' i tamo se knjige prodaju ili bolje rečeno rasprodaju. Zbog toga sam počašćen što sam pozvan da dođem u Dubrovnik jer se u Dubrovniku knjige 'ne rasprodaju' kad se slavi knjiga. Poklopilo se da je ovaj moj dolazak ovdje vezan uz 50. obljetnicu mog profesionalnog rada u književnosti. Ovaj sam grad napustio 1969. i otad sam se vratio samo jedanput - osam mjeseci kad sam bio direktor Dubrovačkih ljetnih igara 2000. i bio smijenjen s te funkcije jer tada nisam htio podnijeti pritiske koje su izvodili, kazao je Prosperov Novak te otkrio kad je stvaralački bio najplodniji:

- Najviše sam plodna razdoblja imao kad sam živio u inozemstvu, što je zanimljivo, ali i povezano sa socijalnim uvjetima. Uvijek sam bio profesor u inozemstvu - u Rimu, Austriji, SAD-u i onda sam imao bolje ekonomske uvjete, čovjek može bolje raditi jer su ekonomski uvjeti bolji - barem sedam do osam puta, nego kad ste ovdje. Imao sam prave uvjete za rad! Svoju prvu knjigu o Držiću za koju objektivni kritičari kažu da je nešto najbolje što sam napravio, ustvari je napisana u Rimu. Moja duga "Povijest hrvatske književnosti" otpočetka je napisana u Washingtonu, moja kratka "Povijest hrvatske književnosti" od 1200 stranica napisana je na Yaleu.

Posljednje književnikovo djelo je monografija "Sveti Jeronim Dalmatinac".

- Doma u Zagrebu. Ali, ona je napisana po narudžbi, znate, kad Vam naruče knjigu onda naprosto imate neku cijenu, povučete se i napravite je. Knjiga o svetom Jeronimu povezana je s obljetnicom koja će biti dogodine, velika obljetnica - 1600 godina od smrti svetog Jeronima. Obljetnica će biti svjetski događaj! Na ovom tlu ima samo tri čovjeka koji doista imaju svjetske reference: jedan je sveti Jeronim, drugi je Marko Polo i treći je Nikola Tesla, to je s ovog, hrvatskog, dalmatinskog tla. Svi ostali, bio to Držić, bio to Marulić ili ne znam tko, to su ipak "B" kategorije, "C" kategorije u odnosu na taj svjetski standard, usporedio je predavač.
 
Prosperov Novak je u jednom medijskom istupu priznao kako ga u Dubrovniku percipiraju kao "Hvaranina", a na Hvaru kao Dubrovčanina.

- To je prokletstvo ljudi s dva zavičaja. Ali, znate, to vam mogu raditi oni koji nemaju dva zavičaja, treba imati dva zavičaja, to treba 'zaraditi'! Nije lako ni 'zaraditi' dva zavičaja! (smijeh) Nemam više nijedan zavičaj, svi moji zavičaji su izgubljeni, to je logično u mojim godinama. Nisam nostalgičan, ali imam grobove u oba zavičaja, to jedino imam. Kad imate dva groba, onda možete birati, s osmijehom je kazao Prosperov Novak.

Osvrnuo se i na nedavni odlazak teatrologinje, kazališne kritičarke i spisateljice Mani Gotovac.

- Gospođa Mani Gotovac je radila u Igrama kad su Igre bile sramota sebe samih, kao što su to danas. O mrtvima ne želim govoriti loše. Smatram da smrt u Hrvatskoj više nema 'ukusa', svaki odlazak je kod nas sramoćenje onoga tko je otišao u smrt. Dovoljno je pogledati ljude koji otpraćuju Mani Gotovac. Recimo, tu je onaj jedan koji se zove Stanković i koji je radio s njom intervju sat vremena, koji je navodno njezin prijatelj, a on nije njen prijatelj naravno, oni su iz takvih socijalnih razlika da je to sramota uopće reći. On kaže da mu je Mani, pripremajući taj razgovor, rekla da u Hrvatskoj nema teatra zato što se ovdje više nitko ne j***! Drugi, neki navodno slavni kritičar, koji je isto prijatelj Mani Gotovac, socijalno potpuno iz drugoga lica, Velimir Visković, kaže da je on njoj usuo u infuziju crno pivo prije smrti! Hoće reći da je ubio?! Zar su to razgovori?! Umjesto da je to netko normalno prosudio jer opus Mani Gotovac je takav kakav jest, treba to netko prosuditi. Nitko nije pet normalnih rečenica rekao o prozi koja je trivijalna pa je valjda zato zanimljiva, o zadnjem romanu "Rastanci" koji je predsmrtan i vrlo zanimljiv, o njenim teatrološkim esejima... Netko je to morao prosuditi, ali ovo je svođenje neke osobe na nešto što ona uopće nije. Onda, kad je dan poslije, umro drugi veliki, značajni čovjek, Branko Lustig, onda su se zbunili, nisu više znali što bi napravili. Lako je političarima istresti svoje telegrame u roku od pet minuta. Kad je nedavno umro Predrag Lucić, isto tako jedna od korifeja takozvane "hrvatske ljevice", imali ste u roku od pet minuta telegrame sućuti od svih hrvatskih državnika sa zaboravom da je taj čovjek par mjeseci prije toga objavio knjigu "Step by Step Stepinac" koja je najsramotnija knjiga - upravo toj vladajućoj stranci koja šalje telegram! Oni će možda reći da je dobro što šalju telegram, nije dobro, znači da ništa ne znate, oštar je bio Prosperov Novak.
Prokomentirao je predavač kako Dubrovačke ljetne igre stoje danas.

- Očito su Igre jako u krizi jer jedna od glavnih pozitivnih kritičarki Igara ministrica kulture. Kad ministar kulture počne govoriti da je nešto dobro u kulturi onda se ja maknem. To sam radio cijeli život pa mislim da imam pravo i sada, poručio je Prosperov Novak.

Moderator večeri u završnici manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja je započela 15. listopada predstavljanjem zbirke pjesama "PoSvete" Voja Šindolića u izdanju Društva dubrovačkih pisaca, bio je Sebastijan Vukosavić.  
16. travanj 2024 07:39