Vijesti Kultura

U 80. GODINI ŽIVOTA

Preminula Mani Gotovac, prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta

U 80. GODINI ŽIVOTA

Noćas je u 80. godini života nakon teške bolesti preminula književnica, kazališna kritičarka i teatrologinja Mani Gotovac. Rođena je u Splitu 12. studenog 1939. kao Julija Birimiša, završila je Klasičnu gimnaziju, diplomirala je komparativnu književnost, talijanski i engleski 1968. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kritike i eseje o kazalištu objavljivala u Studentskom listu, Prologu (glavna urednica 1987–93), Sceni, Forumu, Sipariju i drugdje. Na Radio Zagrebu radila kao novinarka i urednica dramskoga programa. Kazališne kritike i zapise o predstavama objavila u knjigama „Tako prolazi Glorija“ (1984) i „Dubrovačke mišolovke“ (1986), u kojima ispituje spregu kazališnih i političkih institucija.

Kao ravnateljica kazališta &TD (1992–98), Splitskoga HNK-a (1998–2002), Splitskog ljeta (od 2000) te Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci (2003–07) zastupa ideju tzv. novoga kazališta. Objavila je autobiografski roman „Fališ mi“ (I–II, 2010–11) te zbirku zapisa „Ma koji život, ma koji teatar“ (2014), uslijedio je roman "Snebivaš me" (2015.), djelo "Ćutim te" (2017.), a nedavno je svjetlost dana ugledala knjiga simboličnog naziva "Rastanci".

- I možda ni u jednom ne zrači toliko osobnog iskustva kao u ovom. I što više zalazimo u to osobno iskustvo, ono nas dublje vraća unatrag. I čini se da manje znamo nego što smo znali. To je upravo ono što mi daje želju, ili potrebu, za pisanjem. Često se pitam - postoji li kraj? Možda nam jedina u cijeloj toj komplikaciji zvanoj život književnost otvara put prema nadi. O velikim djelima ne samo književnosti, nego umjetnosti uopće, mislim upravo tako, kazala je Gotovac, komentirajući posljednju knjigu, u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Mirjanom Dugandžijom u listopadu ove godine u kojemu je poručila: "Kad odlazimo, otići ćemo kao žene".

Gotovac je bila vezana uz Dubrovnik, kako privatnim tako kazališnim vezama, ljeta je s prijateljima provodila u Mokošici gdje joj je bolest ovoga ljeta i dijagnosticirana. Obnašala je dužnost voditeljice press ureda Dubrovačkih ljetnih igara na kojima je 2015. i 2016. bila pomoćnica intendanta za dramski program. Bila je i umjetnička voditeljica programa Kazališta Marina Držića.

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

FILM TJEDNA Nož u leđa

FILM TJEDNA Nož u leđa
Nakon polovičnog uspjeha osme epizode Star warsa 'The last Jedi', redatelj Rian Johnson iz visina znanstvene fan...
FILM TJEDNA Nož u leđa