StoryEditorOCM
KulturaOBJAVLJENE NOMINACIJE ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA 2019.

Predstava "Blizanke", Romano Nikolić, Mirej Stanić, Doris Kristić...

Piše PSD.
12. studenog 2019. - 14:02

Objavljene su nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta 2019. godine, a među nominiranim dramskim umjetnicima i predstavama, ima i onih koji su nastali u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, a među nominiranim svakako ima Dubrovčana i Dubrovkinja.

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

U kategoriji “Najbolje sporedne ženske uloge” nominirana je članica ansambla KMD-a, Mirej Stanić za ulogu u predstavi “Posljedice” autora i redatelja Romana Nikolića u koprodukciji Udruge Arterarij iz Zagreba i KMD-a.

“Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade - drama” nominirane su “Blizanke” Nikoline Rafaj u režiji Lee Anastazije Fleger u produkciji KMD-a.

“Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade” nominirane su Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić za uloge blizanki u predstavi “Blizanke” Nikoline Rafaj u režiji Lee Anastazije Fleger u produkciji KMD-a.

70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Predstava "Geranium" nastala prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki "Otok" Antuna Šoljana, praizvedena 20. kolovoza 2019. u parku Umjetničke škole na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, nominirana je u čak tri kategorije:

- Marina Pejnović za najbolje redateljsko ostvarenje - DRAMA;

- Romano Nikolić za ulogu Harona u kategoriji sporedne muške uloge;

- Zdravka Ivandija Kirigin za najbolju scenografiju.

NOMINIRANI DUBROVČANI / DUBROVKINJE

Također, za Najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - SCENOGRAFIJA nominirana je Dubrovkinja Doris Kristić i to za predstavu za djecu i mlade "Timm Thaler ili prodani smijeh" Jamesa Krüssa - Jelene Kovačić u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje - OPERA nominiran je i Ivo Lipanović (rođen u Dubrovniku, a podrijetlom iz Lumbarde na Korčuli) i to za dirigiranje opere "Nabucco" Giuseppea Verdija u režiji Georgija Para i Jelene Bosančić i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERA za najbolju žensku ulogu nominirana je Dubrovkinja Dubravka Šeparović Mušović za ulogu Klitemnestre u operi "Elektra" Richarda Straussa pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Nagrade hrvatskog glumišta bit će dodijeljene 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

19. travanj 2024 14:45