StoryEditorOCM
KulturaVEČERAS U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD U 19:00 SATI

Predavanje Tuge Tarle o svestranome Korčulaninu iz 16. stoljeća, Vinku Paletinu

Piše DV
6. studenog 2019. - 09:46
Predavanje Tuge Tarle „Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta“ održat će se u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u srijedu, 6. listopada 2019., s početkom u 19 sati.
 
Predavanje će publiku upoznati s likom i djelom Vinka Paletina iz Korčule, konkvistadora i kartografa, dominikanca, pisca i izumitelja, prevoditelja i diplomata, koji je svojim nesvakidašnjim životnim iskustvom ostavio znatan doprinos humanističkoj Europi 16. stoljeća.

Godine 2018., povodom 510. obljetnice Paletinova rođenja, u prijevodu Tuge Tarle, Matica hrvatska objavila je knjigu “Ime, život i avanture anonimnog osvajača Vinka Paletina iz Korčule” Španjolca Isacija Péreza Fernándeza, dominikanca, doktora filozofije i teologije, erudita, pisca i istraživača,autora brojnih djela iz metafizike i filozofije povijesti te kritičkih izdanja, ogleda i studija o istaknutim dominikancima i španjolskim osvajačkim pohodima na tlu Novoga svijeta u prvim desetljećima nakon otkrića Amerike.
Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484 ‒ 1566) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i već pet stoljeća anonimne knjižice „Izvješće o Novoj Španjolskoj“. Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja ‒ napisao je Vinko Paletin iz Korčule, avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.
 
24. travanj 2024 14:47