StoryEditorOCM
KulturaVEČERAS

PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike

Piše PSD.
5. studenog 2019. - 11:29
Hrvatski restauratorski zavod predstavit će publikaciju "Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz perioda Dubrovačke Republike" 5. studenoga 2019. u 18 sati. Predstavljanje publikacije održat će se u Dvorani Ivana Pavla II., Poljana P. Miličevića 4 u Dubrovniku, u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Autorice tekstova Gabrijela Savinović i Nataša Miloslavić održat će kratko predavanje o radovima predstavljenima u publikaciji.

Trilateralnim ugovorom Društva prijatelja dubrovačke starine, Državnog arhiva u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda postavljeni su 2015. godine čvrsti temelji za sustavno konzerviranje i restauriranje dokumenata i kodeksa iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća.

Izložbom „Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu“ održanom u Palači Sponza u studenome 2018. godine predstavljen je rezultat uspješne dugogodišnje suradnje i dovršenih cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova na čak 207 dokumenata i 11 kodeksa iz Državnog arhiva u Dubrovniku. Kako bi taj proces bio što zornije predstavljen, u publikaciji su opisani svi konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na dokumentima i kodeksima, što je samo mali dio toga fundusa.

Upravo zbog svijesti o važnosti očuvanja arhivskog gradiva, danas se možemo ponositi naslijeđenim fundusom naših predaka. Istovremeno imamo obavezu pobrinuti se da i buduće generacije mogu uživati u tom kulturnom blagu. Marljivim i upornim zalaganjem Društva prijatelja dubrovačke starine, Državnog arhiva u Dubrovniku i Hrvatskog restauratorskog zavoda osigurana je svijetla budućnost dubrovačke prošlosti.
20. travanj 2024 04:18