StoryEditorOCM
KulturaDRUGI DIO DRUGOG FESTIVALA STRADUN CLASSIC

Trijumfalna završnica!

Piše Sanja Dražić
22. listopada 2019. - 12:54

Posljednja dva koncerta Festivala Stradun Classic, također održana u Kneževom dvoru, predstavljala su grandiozno finale. Jedna komorna i jedna orkestralna večer imale su zapanjujući umjetnički dojam. Tako da jedva čekamo sljedeće rujansko izdanje ovog festivala!

Od pet do sedam u Es-duru

Zbog bolesti mezzosopranistice Renate Pokupić, došlo je do izmjene u programu četvrtog i petog koncerta Festivala. Tako je pretposljednja večer bila instrumentalna: kvintet pa septet. U Mozartovom Kvintetu u Es-duru za klavir i puhače, nastupili su klaviristica Martina Filjak, klarinetistica Marija Pavlović, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten i kornist Radovan Vlatković. Sjajan je to bio spoj komornih glazbenika. Usklađenost u svakoj komponenti izaziva oduševljenje publike. Uslijedio je glazbeni dodatak pa su izvođači ponovili dio posljednjeg stavka, Allegretto. I to tako da je Filjak svirala svoju dionicu a četiri puhača su pjevala svoju dionicu. Takav odmak od standardnog kakav je malo umjetnika u stanju prirediti, večeri je dao duhovitu i vedru notu. Publika je suzdržavala smijeh kako bi čula vokalne majstorije kvarteta.

U drugom dijelu večeri izveden je Beethovenov Septet u Es-duru op.20. Violinistica Vineta Sareika, violist Šimun Končić, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Zoran Marković, klarinetistica Marija Pavlović, fagotist Pieter Nuytten i kornist Radovan Vlatković na zanimljiv su način udružili svoja komorna iskustva pa je izvedba postigla izvanredne domete. Napomenimo da je riječ o skladbama koje se zaista rijetko čuju u Dubrovniku. A pogotovo u ovako maestralnoj izvedbi.


 

Mozartova večer

Klarinetistica Marija Pavlović i kornist Radovan Vlatković sudjelovali su na svih pet koncerata Festivala, a na posljednjem su bili solisti uz Dubrovački simfonijski orkestar i dirigenta Marca Tarduea. Riječ je o Mozartovoj večeri. U prvom dijelu predstavili su se solisti, a u drugom smo čuli Simfoniju br.40 u g-molu koja je dio standardnog orkestralnog repertoara i koja je i ovom prigodom dobro i cjelovito zvučala.

U Koncertu za rog i orkestar br.3 u Es-duru, Vlatković je pokazao sve svoje atribute vrsnog umjetnika. Što istaknuti? Mekoću tona i muzikalnost, jasnoću predstavljanja fraza i melodijske linije? Ali, to nije dovoljno. Jer, teško je opisati dinamičko nijansiranje i pitku jednostavnost. U svakom slučaju, izvanserijski umjetnički učinak.

Nije bilo lako klarinetistici Mariji Pavlović nastupiti nakon Radovana Vlatkovića. Tim više što je, kako je naglasio Tardue,u posljednjem trenutku „uskočila“ umjesto Renate Pokupić. Međutim, i Koncert za klarinet i orkestar u A-duru mogao je razgaliti i zadovoljiti najprobirljivije poklonike Mozartove glazbe. „Zahvaljujem publici, Orkestru i organizatoru na ovom Festivalu. Šteta što je završio!“ – rekla je na kraju njegova idejna začetnica Marija Pavlović. Ali, detaljan plan za dogodine već postoji.

Posebna draž
Ako i sljedeće godine Festival Stradun Classic okupi vrhunske umjetnike koji će izvoditi i stilski i formalno raznolik repertoar, zaista ćemo moći govoriti i renomiranoj manifestaciji s tradicijom. A ako još k tome organizator na vrijeme objavi i datume i program, velike su šanse da će Festival Stradun Classic stvarati i svoju stalnu publiku. Baš kao što su nekad davno turisti dolazili iz sezone u sezonu kako bi, u ovom istom razdoblju, uživali u nastupima vrsnih umjetnika na Festivalu Komorne glazbe koji je organizirao gospar Ivo Dražinić. Ili, nešto manje davno, na Festivalu „Julian Rachlin i prijatelji“. Druženje publike iz cijeloga svijeta iz godine u godinu – neki su čak imali uvijek iste brojeve sjedala! - davali su posebnu draž večerima u Kneževom dvoru. Dakle, želimo da Festival Stradun Classic bude razlogom dolaska u Dubrovnik! Te da mnogi ljubitelji glazbe već danas znaju gdje će biti krajem rujna 2020.godine!
Domaće glazbene snage
Nakon završetka Festivala Stradun Classic, Dubrovački simfonijski orkestar je nastavio sa svojom intenzivnom glazbenom ponudom. Manifestacija Jesenji glazbeni moskar predstavila je domaće umjetnike, pa su do današnjeg datuma nastupili violinistica Dora Kamber, gitarist Pero Škobelj, dirigent Slobodan Begić, trubač Đemal Cakić te klaviristica Stefani Grbić. Dodamo li tom nizu i klaviristicu Nairu Asatrian koja je održala recital sredinom rujna, te članove Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji su nastupili na Festivalu Stradun Classic – oboistica Renata Santini Glavinović, klarinetist Stijepo Medo, violist Šimun Končić, kornist Toni Kursar, violinistica Mirabai Weismehl Rosenfeld, fagotist Matija Novaković – možemo zaključiti kako su domaće glazbene snage uvelike doprinijele raznolikom glazbenom životu u ovom razdoblju.

 

24. travanj 2024 17:25