Vijesti Kultura

SCENA BURSA

KONTE IVU ZA ROĐENDAN Održana pjesnička večer u čast velikom piscu Grada

SCENA BURSA

Povodom obljetnice rođenja sigurno najvećeg dubrovačkog književnika Iva Vojnovića (9. X. 1857. – 30. VIII. 1929.), a u čast tom velikom piscu Grada na Sceni Bursa održana je večer poezije „Ovo je dan ki dohodi nami jednom na godište“ u režiji članice ansambla Kazališta Marina Držića, dramske umjetnice Srđane Šimunović. U večeri su sudjelovali njezine kolegice, članice ansambla dubrovačkog teatra: Izmira Brautović, Angela Bulum, Nika Lasić, Mirej Stanić te gost, dubrovački glumac Nikola Sekulo.

Na samom početku pročitano je pismo koje je Vojnović uputio Ivu Andriću, a zanimljivo je kako je nobelovac rođen 9. listopada kao i Vojnović, ali 35 godina kasnije - odnosno 1892.

- Kada bi se konte Ivo probudio u današnjem Dubrovniku, ne bi mogao prepoznati svoj Dubrovnik, za života bio je svjedokom mjene koja se događala ljudima i Gradu, i upravo o toj mjeni je i pisao:,,Veramente ja razumijem sve, samo ne to!” Danas je isto, Dubrovnik je grad koji nestaje, barem onaj Grad koji sam poznavala u djetinjstvu, ostaje samo riječ, fotografija, sjećanje i glumčeva kreacija koja će isto isčeznuti, kad se zavjesa spusti, a taraca se sveti, stoji u popratnom tekstu.

Za akcentuaciju zaslužan je Maro Martinović, korišteni su kostimi iz fundusa KMD-a, glazbu potpisuje Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla je Silvio Giron, majstor tona Milan Tomašić, a inspicijentica Ivana Ljepotica.

Uz Vojnovićev se rođendan također 11. listopada u 20 sati na Veliku scenu KMD-a vraća predstava "Suton" u režiji Ivice Boban. bLu

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Evo tko je sve sutra bez vode

Evo tko je sve sutra bez vode
"Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 18. listopada bez vode će biti Ulica od križa u vremenu od 8.30 do 10.00 sat...
Evo tko je sve sutra bez vode