StoryEditorOCM
KulturaSCENA BURSA

KONTE IVU ZA ROĐENDAN Održana pjesnička večer u čast velikom piscu Grada

Piše PSD.
9. listopada 2019. - 23:25

Povodom obljetnice rođenja sigurno najvećeg dubrovačkog književnika Iva Vojnovića (9. X. 1857. – 30. VIII. 1929.), a u čast tom velikom piscu Grada na Sceni Bursa održana je večer poezije „Ovo je dan ki dohodi nami jednom na godište“ u režiji članice ansambla Kazališta Marina Držića, dramske umjetnice Srđane Šimunović. U večeri su sudjelovali njezine kolegice, članice ansambla dubrovačkog teatra: Izmira Brautović, Angela Bulum, Nika Lasić, Mirej Stanić te gost, dubrovački glumac Nikola Sekulo.

Na samom početku pročitano je pismo koje je Vojnović uputio Ivu Andriću, a zanimljivo je kako je nobelovac rođen 9. listopada kao i Vojnović, ali 35 godina kasnije - odnosno 1892.

- Kada bi se konte Ivo probudio u današnjem Dubrovniku, ne bi mogao prepoznati svoj Dubrovnik, za života bio je svjedokom mjene koja se događala ljudima i Gradu, i upravo o toj mjeni je i pisao:,,Veramente ja razumijem sve, samo ne to!” Danas je isto, Dubrovnik je grad koji nestaje, barem onaj Grad koji sam poznavala u djetinjstvu, ostaje samo riječ, fotografija, sjećanje i glumčeva kreacija koja će isto isčeznuti, kad se zavjesa spusti, a taraca se sveti, stoji u popratnom tekstu.

Za akcentuaciju zaslužan je Maro Martinović, korišteni su kostimi iz fundusa KMD-a, glazbu potpisuje Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla je Silvio Giron, majstor tona Milan Tomašić, a inspicijentica Ivana Ljepotica.

Uz Vojnovićev se rođendan također 11. listopada u 20 sati na Veliku scenu KMD-a vraća predstava "Suton" u režiji Ivice Boban. bLu

24. travanj 2024 17:21