StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE

PRIČA O POŠTOVANJU, DIJELJENJU, SURADNJI I TRAŽENJU POMOĆI Asterov Orlando u nedjelju premijerno u Bursi!

Piše PSD.
1. listopada 2019. - 18:56

Članovi Kulturnog društva „Aster“ konferencijom za medije najavili su premijeru lutkarske predstave „Orlando“ prema scenariju Lucijane Pendo te u režiji članice ansambla Kazališta Marina Držića Izmire Brautović koja je na rasporedu 6. listopada početkom u 18 sati na sceni Bursa. Predstavnicima medija najprije se obratila redateljica.

- Lijepo nas je opet vidjeti ovdje, a meni je iznimno drago što radim s divnim curama i dečkom u 'Asteru'. Volim lutke, volim raditi, volim biti s njima, volim prenijeti ono što znam jer je dužnost da to prenesem - da to ne ostane samo moje. Naravno da su me, kad je naša draga Lucijana napisala tekst povodom 600. obljetnice od postavljanja Orlanda, zvale da dođem to - rekla bih - uobličiti. To 'redateljski' zvuči, a tako i jest, to je netko tko je ispred i tko to mora nekako posložiti uz male korekcije u tekstu i uz ideje koje one same donose. Vjerujte, njihov je najveći posao, lako je meni to bilo posložiti, ali ono što su one napravile i ono što 'Aster' radi - to je umjetnost i čarolija. Jer, u "Asteru" se - s našim suradnicima izvana, dragim ljudima koji nam pomažu - događa sve. Hvala i Gradu Dubrovniku jer ovo je projekt sufinanciran od Grada koji nam vjeruje. Ali, cijeli pogon koji radi i te vrijedne cure koje rade, moja uloga je minimalistička u smislu da im pomognem i glumački i da ih posložim na sceni - to je stvarno neusporedivo s onim što oni rade zato je meni velika čast jer su oni veliki umjetnici. Imam čast i od njih učiti. "Aster" to uistinu radi i cijeli je pogon iznutra - od kostima preko scenografije do lutaka. Nije zaludu da je 'Aster' već dvije godine primljen u UNIMA-u (UNion Internationale de ta MArionnette). To nije bez veze jer su to svojim dugogodišnjim radom i zaslužili, kazala je Brautović koja je dodala kako svi oni rade druge poslove, ali dolaze radi ljubavi, druženja, umjetnosti i kreacije.



Poručila je kako se lutkarsko kazalište ponovno pojavilo na dubrovačkoj kulturnoj sceni te je spomenula i Festival lutkarstva Pupica koji se u organizaciji 'Astera' održao već drugi put. Kazala je Brautović kako je Aster pruža vrijedni doprinos kulturnim događajima Grada Dubrovnika. Predstavu "Orlando" je, prema njezinom mišljenju, edukativna, istinita, dubrovačka predstava u kojoj se isprepliće život u Gradu i koja prikazuje Grad, život u Gradu i sve ono što se oko Orlanda događa. Podcrtala je da u predstavi nema ironije, a napomenula je kako je ovo "priča o poštovanju, dijeljenju, suradnji i traženju pomoći".Predstava ima vrlo ozbiljnu poruku i duhovnu notu te nije isključivo vezana uz obljetnicu postavljanja Orlanda pa se može igrati bilo kada. Redateljica je otkrila kako je scenografija lagana i prilagodljiva za prenošenje tako da komad može putovati po cijeloj Hrvatskoj. Iako je predstava namijenjena djeci od 4 do 12 godina, Brautović je pozvala i roditelje da pogledaju predstavu ustvrdivši da je predstava "Orlando" namijenjena svima, svima od 4 do 104 godine života.

Za scenografiju zadužena je Hana Čerimagić Sarić, glazbu potpisuje Adem Gušić, tehničku podršku Nina Čupić. Lutke su izradili: Carmela Grgurević (Djevojčica, dječak, golub Baro) te Lucijana Pendo i Slobodan Ljepava (Orlando).

U predstavi igraju: Carmela Grgurević (Orlando), Lucijana Pendo (Golub Baro), Hana Čerimagić Sarić (Dječak) te Tanja Baletić (Djevojčica, turistkinja, smetlar).

- Naša Lucijana kad nešto čuje ona to uobliči u ideju. Jednostavno, ona je toliko čudesna s tim svojim idejama da onda potakne sve nas druge da napravimo ovo ostalo. Ova predstava je nekako baš 'naša', baš smo se dali u to. Izradili smo sami lutke, uključili smo ovog puta i Adema Gušića koji nam je priredio prekrasnu glazbu, to se mora čuti, to je nešto posebno i to je prvi put da se radilo nešto za nas. Prvi put je da ne pjevamo nešto što smo negdje čuli, nego da je netko baš po scenariju napravio glazbu za nas. Grafički dizajn radila je Ana Demović. Cijela slika je dječja, sve je kroz prizmu i pogled djece i mi se odlično zabavljamo, a nadam se da će se zabaviti i oni koji dođu pogledati predstavu, kazala je Grgurević.



Čerimagić Sarić također se obratila medijima.

- Radila sam scenografiju za predstavu uz pomoć mojih kolegica i njihovim inspiracijama. Kao dijete iz Grada osjetila sam da taj Grad treba oslikati kroz jednu prizmu dječjeg oka i to sam napravila, nadam se da će se mojim malim gledateljima to sve svidjeti. Lutke su prilagođene djeci. Sve ovo radimo za dječji osmijeh i dječju radost. Voljeli bismo da što više djece dođe i vidi našu predstavu. Predstava je šarena, puna boja, za nas iz Grada i za djecu iz Grada baš oslikava kako to izgleda igrati se i živjeti unutar zidina staroga Grada. Dođite i pogledajte predstavu, navela je scenografkinja zahvalivši Gradu Dubrovniku na potpori i ravnatelju KMD-a na gostoprimstvu.

Komentirala je proces rada i jedna od aktera same priče.  

- Uz sve vrijedne ruke mojih kolegica i prijateljica, u prvom redu iz naše udruge Aster, ja u ovoj predstavi nisam toliko bila tehnička pomoć koliko sa svojom interpretacijom sudjelujem u ovoj predstava. Glumim tri uloge i dvije koje ne pričaju, to je pet manjih uloga. Zato je naša predstava o Orlandu jako zanimljiva jer prikazujemo različite lutke - od marioneta pa do štapnih lutaka. Zanimljivo je jer se upotrebljavaju različite tehnike uprizorenja. Pored uloga koje igram, glumim i ulogu strankinje kao to već i jesam. Naše 'Asterice' me uvijek rado primaju iako moj Hrvatski nije tako tečan i čist kao njihov, kazala je Baletić, inače Slovenka s dubrovačkom adresom.   

Iz KMD-a posebno na pomoći zahvaljuju gosparima i meštrima Tomislavu Ljepavi, Željku Ćatiću i Ivu Mijoviću, ali i 'Asterovkama' na podršci!

Predstava je financirana sredstvima Grada Dubrovnika u sklopu programa Orlandova godina. Inače, peta je ovo suradnja između "Astera" i dubrovačkog teatra. Pored premijere 6. listopada (s početkom u 18 sati), reprize su na rasporedu 13. i  27. listopada te 17. studenog u Bursi, ali s početkom u 11 sati. bLu

22. travanj 2024 21:44