StoryEditorOCM
KulturaUSUSRET SUTRAŠNJEM OTVARANJU IZLOŽBE

ORLANDO - SIMBOL SLOBODE Središnji ovogodišnji projekt Dubrovačkih muzeja kojim je zaokružena simbolika Grada

Piše PSD.
13. rujna 2019. - 18:53
Konferencijom za medije u Kneževom dvoru najavljen je središnji ovogodišnji izložbeno-izdavački projekt Dubrovačkih muzeja posvećen Orlandu pod nazivom „Orlando – simbol slobode“. Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavića Vilać, koja je ujedno i voditeljica te koordinatorica projekta, urednica popratnog kataloga i koja je zajedno s voditeljicom Kulturno-povijesnog muzeja Marinom Filipović kustosica izložbe kazala je više o samom projektu. Naglasila je tako kako Dubrovački muzeji ovim projektom daju svoj prilog obilježavanju Orlandove godine. Cilj je, između ostalog, kroz nekoliko tematskih cjelina podići svijest o povijesnoj ulozi Orlanda u Dubrovniku.



Postav čini sedamdesetak predmeta/kopija iz arhivske, knjižne građe, a tu su i umjetnička djela na temu Orlanda. Građa za izložbu posuđena je iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Dubrovačkih knjižnica odnosno Znanstvene knjižnice, iz arhiva Male braće, iz arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te od nekih privatnih posuditelja. Ujedno je Vilać predstavila i prvi strip Dubrovačkih muzeja „Intervju s Orlandom“. Autorica teksta je viša pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša, a autorica ilustracija nedavno je preminula Martina Ljutić kojoj je izdanje i posvećeno. Također, izložbu prati i reprezentativni katalog koji na 300 strana donosi više o povijesno-umjetničkom značaju Orlanda. Tematske cjeline u popratnom katalogu obradilo je sedam autora: akademik Igor Fisković, Zdenka Janeković Römer, Ilija Mitić, Vinicije B. Lupis, Morana Čale, Ennio Stipčević te Ingrid Pavličević.



Lupis je kao autor stručne koncepcije izložbe otkrio kako je tekao proces realizacije. Naveo je kako su sv. Vlaho i Orlando dva najvažnija simbola Grada te je ovom izložbom zaokružena osnovna simbolika Grada. Akademik Fisković dodao je kako Orlando nije isključivo estetska činjenica i to mu daje određenu snagu. Pojasnio je kako Orlandovih odnosno Rolandovih stupova ima šezdesetak u Europi, a dubrovački Orlando jedini je kako na hrvatskoj obali tako i na Mediteranu što ga, prema Fiskovićevim riječima, čini fenomenom prvorazredne važnosti. Kazao je kako je to simbolika jaka 600 godina.



Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje izrazila je zadovoljstvo cijelim projektom, pohvalila je što su se Dubrovački muzeji uključili u obilježavanje 600. obljetnice od postavljanja Orlandovog stupa. Predsjednik Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja Tonći Daničić podcrtao je kako Dubrovački muzeju njeguju visoku kvalitetu i visoku profesionalnost.

Marko Rašić iz studija Rašić+Vrabec koji potpisuje postav izložbe uz Ervina Šilića, direktora tvrtke Novena, koja potpisuje multimediju, najavio je brojna iznenađenja za posjetitelje, posebno ona multimedijalna, ali će na samom otvaranju 14. rujna s početkom u 20 sati biti izveden i performans.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika uz potporu Ministarstva kulture. bLu


 
23. travanj 2024 09:34