StoryEditorOCM
KulturaDOM MARINA DRŽIĆA

OTVORENA IZLOŽBA Procesija Petra Dolića u Vidrinom domu 

Piše PSD.
29. kolovoza 2019. - 14:56

U Domu Marina Držića otvorena je samostalna izložba „Procesija“ hrvatskog kipara Petra Dolića. Izložbu čine skulpture u staklu, jedna skulptura u bronci te sliko-reljefi koje potpisuje kipar Petra Dolić, autor brojnih skulptura u javnom prostoru među kojima se posebno ističe skulptura Vlaha Bukovca koja će uskoro biti postavljena u njegovom rodnom Cavtatu. Dolić se ističe radom u plavičasto-zelenkastom staklu u kojem brusi portrete i razne motive iz prirode.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić kazao je kako se radi "gosparu Petri Doliću koji je duša od čovjeka". Istaknuo je Matić kako je umjetnik istinski zaljubljenik u grad Dubrovnik, dubrovačko područje, ali i Konavle te Cavtat. Naveo je kako je autor mnogih javnih skulptura u unutrašnjosti Hrvatske, ali i u Bosni i Hercegovini. 

Dolić je odavno vezan za dubrovački kraj jer dolazi na ljetovanje s obitelji pa boravi u Dubrovniku, Dubrovačkom primorju ili u Općini Konavle. Najavio je ravnatelj DMD-a kako će 22. listopada u Cavtatu biti otkrivena skulptura čuvenog slikara Vlaha Bukovca koju je naručila Općina Konavle, a tom je prilikom pozdravio načelnika Općine Boža Lasića koji je na izložbu došao u pratnji zamjenika Iva Radonića.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Anita Ruso pozdravila je predstavnike Općine Konavle te je podcrtala kako je Dolić jedan svestrani umjetnik.

- Već dulje vrijeme Dolić nas intrigira svojom fascinacijom raznoraznim ličnostima, posebice onima iz polja kulture i umjetnosti. Prvi je u našim krajevima i prostorima počeo izrađivati veliki broj portreta u istom plavičasto-zelenkastom staklu koje je koristio za izradu skulptura njegove dubrovačke Procesije. Od Ljube Ivančića, Branka Ružića, Đure Sedera do Dubrovčana – Luka Paljetka, Iva Dulčića i Marina Držića, Petru Doliću polazi za rukom predočiti u staklu nevjerojatno istančane portrete karakteristike. Ono što u slikarstvu znaju postići vrsni crtači sa samo nekoliko linija, Dolić postiže „kipareći“ staklo minimalističkim postupcima kojima stvara čvrste, fine i taktilne forme. Od četiri portreta Marina Držića koji čine postav izložbe, tri je načinio u staklu, a jednoga u bronci. Taj posljednji rađen je u glini te izliven u bronci kao bista prema Dulčićevom portretu Držića koji se nalazi u stalnom postavu Doma Marina Držića, navodi Ruso u svom popratnom tekstu.

Kao veliki zaljubljenik u dubrovački kraj Dolić je izradio Držiću u čast nekoliko portreta te kompoziciju od 22 figure na zajedničkom postamentu koju je nazvao „Kišna procesija svetog Vlaha“. Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2020. bLu

24. travanj 2024 09:10