StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE

ORLANDO PIANO WEEK I DUBROVNIK U POZNO LJETO Zastava Libertas možda jest spuštena, ali festivalima nema kraja! 

Piše PSD.
26. kolovoza 2019. - 15:07
Konferencijom za medije u atriju palače Sponza najavljeno je premijerno izdanje „Orlando Piano Weeka“ koji se održava u sklopu sedmog izdanja Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto“.

Obratio se okupljenim predstavnicima medija šef-dirigent Dubrovačkih simfoničara Marc Tardue koji se osvrnuo na važnost glazbe romantizma odnosno na važnost riječi. Rekao je kako je Beethovenova Deveta simfonija prva simfonija koja sadržava riječi, a svi programi vezani su za riječi te je program festivala bogat skladbama velikog Ludwiga van Beethovena. Predstavio je stavke ovogodišnjeg programa te naglasio kako u sklopu festivala nastupaju ljudi koje dobro poznaje i koji su kvalitetni glazbenici. Također, istaknuo je kako se Orkestar poboljšava te će publika zasigurno biti sretna programom.



U ime organizatora, ravnatelj Orkestra Damir Milat naveo je kako Dubrovački simfonijski orkestar više nije 'turistički orkestar' koji je svirao dva puta tjedno, već je postavljen i realiziran cilj postići festivalsku kvalitetu. Objasnio je kako je publika tijekom koncerata DSO na ovogodišnjim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama mogla primijetiti kako je Orkestar veći, kako su veća djela koja izvodi, ali i kako veći vremenski periodi pripreme pa Orkestar nastupa jedanput tjedno. Ravnatelj je poručio kako se podizanjem kvalitete Orkestra podiže kulturna ponuda grada, ali se i sam Orkestar jača. Naravno, ustvrdio je da to sve zahtijeva i više financijskih sredstava pa je zahvalio na potpori Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici grada Dubrovnika i brojnim hotelima.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje pohvalila je napore Dubrovačkog simfonijskog orkestra podsjetivši kako se ove godine obilježava Orlandova godina i kako DSO svojim kvalitetnim glazbenim programom obogaćuje kulturnu ponudu grada.

Tri od četiri pijanista koji nastupaju tijekom Orlando Piano Weeka koji traje od 26. do 29. kolovoza sudjelovali su na konferenciji za medije. Tako je američki pijanist Andrew Tyson zahvalio na pozivu te izrazio zadovoljstvo što opet nastupa u Dubrovniku. Kazao je kako Orlando Piano Week okuplja četiri različite glazbene osobnosti.

Američki glazbenik Evan Shinners objasnio je zašto su tema Orlando Piano Weeka „zrcala“ te je otkrio zašto je fasciniran skladateljem Johannom Sebastijanom Bachom. Tajvansko-američki pijanist Steven Lin oduševljen je Dubrovnikom, a najavio je kako će na nastupu izvesti djela triju velikih glazbenih osobnosti: Franza Liszta, Ludwiga van Beethovena i Frédérica Chopina. Napomenuo je i važnost izvođenja živućih skladatelja pa će tako na svom koncertu izvesti jednu skladbu svog prijatelja Davida Hertzberga.



Kao mala poslastica, trojica glazbenika zasvirali su ispred Kneževa dvora i tako izazvali pažnju gostiju i domaćih, a ujedno su na najbolji mogući način najavili početak festivala. Četvrti glazbenik, bugarski pijanist Evgenij Bozhanov, održat će koncert 29. kolovoza.

Službeno otvaranje Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto“ održat će se 30. kolovoza nastupom mladog Austrijanca Emmanuela Tjeknavoriana, a pod ravnanjem australskog dirigenta, dugogodišnjeg prijatelja DSO-a, Nicholasa Miltona. Svi koncerti počinju u 21 sat i održat će se u Kneževom dvoru. bLu
18. travanj 2024 21:16