StoryEditorOCM
KonavleVELIKI REVIVAL STARIH DJEČJIH IGARA I DREVNIH TEHNIKA

Ma kakve video igrice? U Konavlima djeca rade mozaike, rimske novčiće i stećke

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Muzeji i galerije Konavala, Antonia Miličić
22. kolovoza 2019. - 16:59
Kad prosječnog pučkoškolca danas pitate što je Fortnite, bez razmišljanja će tipovati na omiljenu video igricu. A ako mu spomenete 'ćuškapu', 'na kantuna' ili 'škatulu batulu', dočekat će vas upitnik iznad dječje glave. No, ne i u Konavlima, gdje su ovog ljeta mnoge zapostavljene igre opet oživjele.
Zaslužna za taj revival je kulturna ustanova Muzeji i galerije Konavala, točnije Zavičajni muzej Konavala koji je tijekom školskih praznika organizirao cijelu seriju edukativnih radionica pod zajedničkim nazivnikom 'Zaboravljene igre'.
- Ovaj put vratili smo se malo dalje u prošlost i doznali o mnogim igrama iz starih vremena. Djeca sad znaju kako se igra 'neka puca', izradit ćemo 'žabicu gatalicu' te se iskušati i u glumi igrajući 'škatulu batulu' – dopunili su organizatori niz poslastica za najmlađe, među kojima su I neizbježna lastika, igra na frnja I trica...
Ima tu još 'bombončića' poput 'puža', 'skakavca', 'probijanja lanca' i 'gluhog telefona' (ime igre, nije nesporazum!), pa škakljanja dlanova, igre s kovanicama i na slija...

Carski reljefi

U vremeplovu igara s mališanima su jednako uživali i odrasli:
- Osim što su mlađi naučili igrati nove igre, ovim edukativnim radionicama ušli su u mali dio djetinjstva starijih generacija. Potičući kreativne igre u prostoru koji nas okružuje ponudili smo današnjim generacijama mogućnost provođenja praznika kako su to činili i njihovi roditelji, bake i djedovi – kažu iz Muzeja i galerija Konavala. I tu ne staju, već navode I ljetni program likovno-edukativnih radionica za školarce u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju.
Kroz radionicu „Poruke sa stećaka“ djeca su naučila što se to krije na UNESCO-ovu zaštićenom lokaliteteu Sveta Barbara. Kad su naučili što je stećak, mali sudionici su izabrali omiljeni motiv sa stećka u Brotnicama te ga otisnuli na tkanini i dobili pravi umjetnički rad.
A bilo je tu I antičke numizmatike kroz radionicu „Rimski carski profil“ u kojoj su djeca na glinenoj pločici metodom uleknutog reljefa izradili lice u profilu i time napravili svojevrsni kalup u koji su izlili gips i tako dobili odljev - uvećanu repliku rimskog novca. Potom su odljeve premazali šelakom, zatim crvenom bojom, nanijeli sloj ljepila, a na kraju su strpljivo nanosili listiće i sve premazali bitumenom.

Bukovčeve vile

Zaljubljenici u tehniku slaganja sitnih kamenčića pohodili su radionicu „Izradimo mozaik“:
- Djela su tamo samostalno izrađivala mozaik takozvanom indirektnom metodom. Drugim riječima, njihov zadatak je bio nacrtati skicu, po njoj polijepiti pločice i odstraniti papir te nanijeti fug-masu. Nakon što su to i učinila, dobila su prvi vlastiti pokretni mozaik. Ovom radionicom mozaika djeci je pruženo osnovno znanje u izradi mozaika kao i osnovne tehnike slaganja i kombiniranja materijala na različite podloge – objasnili su organizatori koji nisu zapostavili ni klasično sliakrstvo. U vrtu Kuće Bukovac održana je predstava „Bukovčev vilinski svijet“, rezultat dramskih radionica koje se u okviru pedagoške djelatnosti za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta održavaju već drugu godinu u Kući Bukovac. Tema ovogodišnjih dramskih radionica bila je jedna od najuspješnijih dekorativnih kompozicija Vlaha Bukovca „Dvostruko krunjenje na nebu i zemlji“ koja je 1901. godine montirana na strop dubrovačkog kazališta gdje se i danas nalazi. Polaznici su kroz dramske i govorne vježbe te dramske improvizacije upriličili predstavu kroz oživljene slike Bukovčevih vila, satira, anđela, slavnih dubrovačkih pjesnika, slijepog guslara I njegove pratiteljica male Konavoke.
20. travanj 2024 11:26